Centrele pentru adulţii cu dizabilităţi trebuie reorganizate

0
32

Reorganizarea centrelor pentru adulţii cu dizabilităţi îi îngrijorează pe sindicaliştii Cartel Alfa Maramureş. Liderii de sindicat consideră că e nevoie de o strategie socială naţională care să vină în sprijinul beneficiarilor cu handicap, dar şi în ajutorul celor care îi au în grijă. Practic, se vorbeşte despre dezinstituţionalizarea adulţilor cu dizabilităţi şi dezvoltarea de servicii de tip familial, care să ofere un climat mult mai prietenos asistaților și condiții mai bune de recuperare.
Liderul Cartel Alfa Maramureş, Florin Hossu, a semnalat că s-a creat posibilitatea ca “asistenţii personali profesionişti să preia beneficiarii cu dizabilităţi din centre. Li se oferă un spaţiu de locuit şi evident asistentul personal care se angajează pe aşa ceva o să-l îngrijească pe asistat”.
Sindicalistul e de părere că, deocamdată, această reorganizare nu e posibilă din mai multe motive. Nu există astfel de spaţii pregătite, dar nicio strategie socială naţională. “Noi nu avem asemenea spaţii pregătite. Noi punem într-un fel căruţa înaintea cailor. Haideţi să creăm strategii. Ne-am săturat să ne tot lovim de guverne şi de diverse interese guvernamentale şi ale partidelor politice. Vrem o strategie socială. Oamenii aceştia au nevoie de ocrotire socială”, a spus Florin Hossu.
În acest context, el crede că “reorganizarea centrelor pentru adulţii cu dizabilităţi este incertă din cauza lipsei fondurilor pentru achiziţionarea/construirea sau modularea locaţiilor unde trebuie distribuiţi beneficiarii cu dizabilităţi, ceea ce va duce la amenzi, nefinanţare sau alte măsuri coercitive la nivelul instituţiilor”.
Liderul Cartel Alfa a mai arătat că dezinstituţionalizarea pe care o practică şi Fundaţia Hope and Homes for Children e bine-venită, dar e greu de pus în practică la un nivel atât de extins, în contextul în care nu există sumele necesare pentru a plăti corespunzător oamenii ce iau în grijă asistaţii cu probleme de sănătate. “Nu ne putem găsi doar oameni care să ne ia sarcinile, dar să nu dăm bani. Strategiile ar trebui foarte atent discutate cu ONG-urile”, a mai spus Florin Hossu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.