Fermierii depun cererea la APIA

0
144

Ieri, la sediul Centrului județean Maramureș al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a avut loc o videoconferință la începerea campaniei de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2020. Epidemia de coronavirus este însă luată în seamă, salariații APIA și fermierii sînt sfătuiți să ia măsuri de igienă și protecție. Cererile se depun pînă la data de 15 mai 2020. Fermierul semnează o singură cerere de plată, indiferent în cîte localități sau județe deți­ne terenuri agricole.

Statul dă bani pentru următoarele subvenții: plată unică pe suprafață (SAPS), plată redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plată pentru tinerii fermieri, plată pentru micii fermieri, sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic. De asemenea, fermierii primesc bani pentru măsurile M10 – Agromediu și climă, M11 – Agricultura ecologică și M13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrîngeri naturale sau alte constrîngeri specifice. În sectorul vegetal și zootehnic, se acordă și ajutoare naționale tranzitorii (ANT).
Fermierii sînt invitați la APIA prin scrisoare, informare directă sau prin afișare la sediul primăriei. Sînt rugați să respecte data și ora convocării, pentru a evita aglomerația. Trebuie să prezinte la APIA o adeverință de la Primărie privind terenul utilizat (sau alt act privind utilizarea terenului), adeverință de la medicul veterinar privind animalele deținute, extras de cont bancar și copie după cartea de identitate. (Nu există condiție ca impozitul local să fie plătit pînă la această dată.)
• Cîteva sute de fermieri din Maramureș nu au primit subvenția pe 2019. Președintele APIA a anunțat ieri, în videoconferință, că „autorizarea la plată pe 2019 continuă”.
• Plățile în avans pe anul 2020 vor începe în 16 octombrie 2020.
• Dacă apar primării care refuză să elibereze adeverințe pentru fermieri și dacă există medici veterinari care refuză să elibereze adeverințe pentru animale, fermierii să sesizeze APIA sau Prefectura – a spus secretarul de stat Emil Dumitru în videoconferință.
• E bine și dacă fermierii prezintă cardul exploatației de animale.
• De ieri, a început vizarea carnetelor de rentier (46.000 pe țară, 183 în Maramureș), termenul final fiind 31 august 2020.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.