Socializarea – activităţi în comunitate la Esperando

0
21

Pe lângă activităţile clasice de recuperare şi educaţie în cadrul Centrului de Zi Esperando, se realizează şi activităţile de socializare. În cei 18 ani de activitate, s-au comparat rezultatele copiilor care veneau în centru şi beneficiau de serviciile integrate (recuperare, educaţie, psihoterapie, dezvoltare deprinderi de viaţă independentă, activităţi artistice, manuale şi de creaţie, participare în comunitate) cu ale celor care veneau doar la recuperare şi se întorceau în familie.
S-a constatat că acei copii şi tineri cu dizabilităţi care se implică în toate activităţile de socializare (ieşiri la spectacole, activităţi cu elevi din şcoli şi preşcolari, activităţi sportive în natură, zile de naştere, colaborări cu alte instituţii), toate, pe termen lung, au avut un efect benefic asupra intelectului, psihicului, creativităţii şi laturii emoţionale a copilului. Toate acestea sunt cu mult mai importante decât recuperarea fizică.
Activităţile în comunitate au un scop educativ sau de mobilitate în vederea recuperării. În plus, copiii şi tinerii cu dizabilităţi învaţă să se simtă bine în jurul celor de vârsta lor, se acceptă aşa cum sunt, iar cei cu care vin în contact învaţă câte puţin despre abilitate şi dizabilitate. Activităţile de socializare îi ajută pe copiii, tinerii şi adulţii cu dizabilităţi să relaţioneze, să comunice, să colaboreze şi să lege prietenii. De asemenea, activităţile de socializare în comunitate duc la o integrare, acceptare şi includere efectivă şi reală a copiilor cu dizabilităţi şi le aduce o bucurie nemărginită. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.