Atenție la produsele de post! • Sfaturi de la Protecția Consumatorilor

0
39

Consumatorii pot fi ușor induși în eroare dacă nu sunt vigilenți atunci când achiziționează produse de post. Sunt situații în care alimentele respective se dovedesc a nu fi destinate consumului în perioada posturilor. Comisarii de la Protecția Consumatorilor Maramureș atrag atenția cumpărătorilor să citească atent etichetele, iar în cazul unor abateri grave pot sesiza instituția.

Cumpărători, induși în eroare

Comisarul-șef adjunct din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Maramureș (CJPC), Dacian Manoliu, afirmă că e obligatoriu de studiat ingredientele de pe etichetă. Nu de puține ori s-a constatat că unele produse pe care exista mențiunea „post” conțineau în realitate ingrediente de origine animală.
Ca exemplu au fost date mai multe produse: „cozonac cu rahat, cacao și stafide“, în compoziția căruia se regăseau ouă, în contradicție cu mențiunea inscripționată pe fluturașul colant „produs de post“; „Maioneza vegetală simplă“, în condițiile în care denumirea de maioneză se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuș de ou, ulei și alte ingrediente; „Pizza de post“ – „specialitate cu aromă pe baza de uleiuri vegetale și cazeină (substanța proteică din lapte)“, produsul nefiind astfel unul de post.

Mențiuni suplimentare

În privința produselor pe care există mențiunea „poate conține urme de lapte și ouă”, Dacian Manoliu subliniază că este o informație oferită voluntar de către producător și înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate.
De asemenea, comisarii de la Protecția Consumatorilor atrag atenția că există și cazuri în care produsele de post sunt expuse la comercializare în același raft și în directa vecinătate cu celelalte produse, inducând în eroare consumatorii. La acestea se adaugă expunerea la comercializare în raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau în conținut ingrediente lactate.
Consumatorii trebuie să studieze și durata de valabilitate inscripționată pe etichetă pentru a evita alimentele expirate. Pe de altă parte, comisarii de la Protecția Consumatorilor mai spun că produsele alimentare de post trebuie să fie cumpărate numai din locuri amenajate și autorizate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.