Evoluţia pestei porcine

0
24

La această dată, pesta porcină africană (PPA) se află în extindere, numărul porcilor domestici afectaţi şi eutanasiaţi urcînd de la 500.000 la 600.000. Au pierit şi 3.000 de mistreţi din păduri, din cauza pestei.
În județul Maramureș, au fost stinse şase focare, în Şieu şi Rozavlea. Mai sînt active 3 focare în gospodăriile populației din Săbişa-Seini și 46 de cazuri de pestă la mistreți din fondurile de vînătoare. Este de aşteptat să crească numărul mistreţilor găsiţi morţi în păduri, avînd în vedere explozia cazurilor din judeţele vecine: Satu Mare cu 192 de mistreţi şi Sălaj cu 130 de mistreţi. Au fost despăgubiți 14.955 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 405.014.370 lei.
Nu există vaccin pentru PPA, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate. Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porci cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic. Pentru dezinfecţie la intrarea în adăpost, puneţi o tavă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu biocid recomandat de medicul veterinar. Creşteţi porcii în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci sălbatici sau cu proprietari care deţin porci domestici.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.