Adeverințe de integritate comportamentală

0
303

– în Baia Mare, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Borșa și Târgu Lăpuș –

În luna iulie 2019, a intrat în vigoare Legea privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale (registru organizat de MAI, ținut de structurile specializate ale unităților Poliției Române).
Persoana fizică poate obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care poate obține certificatul de cazier judiciar, respectiv de la orice unitate de poliție în care funcționează ghișeu pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar.
Certificatul de integritate comportamentală nu se substituie certificatului de cazier judiciar. Adeverința, cât și celelalte documente prevăzute în Legea nr. 118/2019 (certificatul de integritate comportamentală, copia de pe Registru, extrasul din Registru) au valabilitate de 6 luni, similar certificatului de cazier judiciar.
Entitățile prevăzute în lege solicită certificatul de integritate în condițiile stipulate în legislația proprie/procedurile interne de lucru. Așadar, legea nu instituie obligativitatea solicitării certificatului de integritate comportamentală, a copiei de pe Registru, a extrasului din Registru, respectiv a adeverințelor, din 6 în 6 luni, înainte ca instituțiile să își fi modificat cadrul legal din domeniul de competență.
Deși termenul de operaționalizare a Registrului este decembrie 2020, Poliția Română poate elibera astfel de documente, prin structurile de cazier, la cererea persoanelor fizice interesate sau a entităților prevăzute de lege.
De asemenea, până la operaționalizare, aceste documente se eliberează la ghișeele aflate în sediile inspectoratelor de poliție județene, de la locul de naștere sau de domiciliu.
În județul Maramureș, din luna martie 2020, cererile pentru obținerea certificatului de integritate comportamentală se pot depune la nivelul ghișeelor organizate în Baia Mare, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Borșa și Târgu Lăpuș.

PROGRAMUL DE LUCRU CU PUBLICUL:
• Serviciul CJSEO, prin Ghișeul Unic situat în Baia Mare, strada Școlii nr. 1
Program de funcționare: luni, marți, miercuri: între orele 8.30-16; joi, între orele 8.30-18; vineri, între orele 8.30-13. Pauză de masă: 12.30-13 (cu excepția zilei de vineri).
• Poliția Municipiului Sighetu Marmației, str. Mihai Viteazu nr. 10, prin ghișeul de la sediul subunității.
Program de funcționare: luni-vineri, între orele 9.30-12.30
• Poliția orașului Vișeu de Sus, Bd. Republicii nr.12-14, prin ghișeul de la sediul sub­unității.
Program de funcționare: luni-vineri, între orele 9.30-12.30
• Poliția orașului Borșa, str. Lăzuci nr. 6, prin ghișeul de la sediul subunității.
Program de funcționare: luni-vineri, între orele 9.30-12.30.
• Poliția orașului Târgu Lăpuș, str. P-ța Eroilor nr. 25, prin ghișeul de la sediul subunității.
Program de funcționare: luni-vineri, între orele 9-12.
Persoanele ale căror cereri nu pot fi rezolvate în cadrul ghișeelor amintite, vor depune cererile personal, la sediul Serviciului Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative, situat în Baia Mare, str. Tineretului nr. 2, de luni până joi, între orele 8-10, iar eliberarea adeverințelor se realizează între orele 15-15.30.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.