Balul vînătorilor și pescarilor, sub amenințarea virușilor

0
905

Cu toate că evenimentele cu public numeros sînt evitate, 200 de vînători și pescari din județul Maramureș și soțiile lor au participat sîmbătă noaptea, 7/8 martie 2020, la balul anual organizat în sala Romanița din comuna Recea, de Asociația Județeană a Vînătorilor și Pescarilor Sportivi AJVPS, director ing. Ioan Pop. Fiecare invitat avea un loc rezervat la una dintre cele 40 de mese cu cîte zece locuri.
Președintele asociației, băimăreanul Cătălin Botiș, a anunțat că iubirea este tema balului din acest an și a recitat două versuri de Adrian Păunescu: „iubita mea, în lumea asta rece, iubirea-i boala care nu mai trece”, lăudîndu-i pe cei prezenți: „ați sfidat virusul”. Doamnele din sală au primit cîte o floare roșie, de ziua lor.
Invitat special, primarul Cătălin Cherecheș al municipiului Baia Mare a spus că nu este vînător, dar știe ceva despre vînătoare de la bunicul său și de la tatăl său. A anunțat, surprinzînd pe toată lumea, că de acum are în viața sa o femeie (era însoțit de Rebeca, pe care jurnaliștii au fotografiat-o).
Seara a început cu piese clasice dedicate femeilor, cîntate de tenorul Marius Buzilă. A continuat cu muzică populară, dans și petrecere, vedeta balului fiind solista pop Andreea Bălan.
Meniul a fost bazat pe carne de mistreț, vînătorii împușcînd la goană opt porci sălbatici pentru acest eveniment. Felul principal a fost tocănița cu ceapă, ciuperci și carne de mistreț, preparată după o rețetă vînătorească. (Am cerut supliment.) Desigur, bucătarii s-au asigurat că analizele de laborator sanitar-veterinar în direcția pestei porcine africane și a trichinelozei sînt negative.
Vlad Pastor din Baia Mare ne-a spus că este vînător de 6 ani, dragostea de natură moștenind-o de la bunicul său, mare ciupercar. Are două arme de vînătoare marca Baikal, cu țeavă ghintuită și lisă. A exersat tirul cu talere la poligonul din Baia Sprie, dar nu de performanță. Iese la vînătoare sîmbăta, cu grupa sa, mai ales la fazan și rață sălbatică, mistreț, căprior, cerb. Poartă vestă portocalie și are grijă ca gonacii să nu fie aproape. Vînătorii ies des în teren pentru a hrăni animalele sălbatice și a pune porumb știuleți și sare în hrănitori. Are un cîine copoi ardelenesc, castrat. Vînătoarea este relaxare, cea mai mare parte a activității fiind de protejare și selecționare a vînatului. În AJVPS sînt vreo 20 de femei vînător, iar cu permis de pescar, mult mai multe. Una dintre reușitele sale a fost împușcarea unui mistreț de 5-6 ani, cu colți de 24 cm – îi păstrează ca trofeu. Nu se mai practică împăierea animalelor, iar prelucrarea pieilor valoroase se face rar, la atelierul Moda în Piele.
Alexandru Someșan are pușcă de 40 de ani și iese la vînătoare sîmbăta, cu grupa din care face parte, pe fondul de la Baia Sprie. Împreună cu fiul său, construiește o cabană de vînătoare la Cicîrlău.
George Radu a fost director al AJVPS Maramureș vreme de 20 de ani. Este vînător de 50 de ani, nu uită întîia sa partidă de vînătoare, în 7 martie 1970, la rațe. După prima rață doborîtă, a fost „botezat” de colegi cu trei ori trei lovituri de nuielușă. Constată că de o vreme mistreții și căprioarele s-au înmulțit, fazanii se mențin (un an a fost interdicție, de teama gripei aviare), iepurii au scăzut, iar prepelițele aproape au dispărut. Sînt mulți ulii și cîini hoinari, vînatul n-are liniște, drujbele sună peste tot…
Horia Scubli este președintele Clubului de vînătoare Sighet, dar iese rar la vînat, de 8 ani fiind ocupat cu primăria – n-are bani pentru cofinanțarea proiectelor, impozitele au fost mărite doar cu rata inflației.
Vasile Pop din Vișeu de Sus este pescar de 60 de ani (merge an de an în Deltă) și vînător de 45. Fiind economist, a fost numit cenzor al AJVPS Maramureș. Ne spune că vînătoarea nu înseamnă să ucizi animalele sălbatice, ci este un sport, o ieșire respectuoasă în natură, revigorantă după 5-10 km de urcuș pe cărări. Vînătorii de azi nu mai ocrotesc vînatul, cîtă vreme cele trei grupe din Vișeu au primit cota de 150 de mistreți, adică i-au împușcat aproape pe toți care trăiau în zonă – fără ca vreunul să fie purtător de pestă porcină africană, cum credeau veterinarii de stat! Au vînat inclusiv scroafele gestante! Mare păcat! Ca vînător și pescar, a ajuns la concluzia că statul nu protejează vînatul, că organele de control nu-și fac datoria, că minele au poluat grav rîul Vișeu. Închiderea mineritului a revigorat habitatul, au reapărut vidrele și castorii, dar pînă cînd vor fi din nou lostrițe de 15-30 kg, ca în anii 1970, vor trece mulți ani…
***
Vînătorii și pescarii s-au încălzit repede, ca în familie, și au ieșit la dans cu doamnele. I-am văzut pe fostul deputat Mircea Dolha, pe consilierul județean Nicolae Mișulec, primari, polițiști, medici, ingineri silvici, într-o reuniune care să le reamintească puterea comuni­tății, chiar și în vreme de criză.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.