Centura de siguranță salvează vieți! Acțiunea SEATBELT a Poliției Rutiere

0
25

În perioada 9-15 martie, pe toate tronsoanele de drum din județ, polițiștii rutieri acționează pentru verificarea și impunerea folosirii centurii de siguranță și a dispozitivelor de fixare omologate, de către ocupanții autovehiculelor aflate în trafic.
Acțiunea se desfășoară simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene, în cadrul controalelor T.I.S.P.O.L. Seatbelt.
Polițiștii rutieri își propun să conștientizeze conducătorii auto și pasagerii aflați în autoturisme, cu privire la importanța utilizării centurii de siguranță pentru reducerea riscului de deces în caz de accident sau a vătămărilor corporale grave. În cadrul acțiunilor, polițiștii rutieri vor verifica și modul în care sunt montate scaunele auto pentru copii, cu scopul de a reduce numărul de minori răniți în accidente rutiere.
În România folosirea centurii de siguranță este obligatorie pentru toți ocupanții locurilor prevăzute prin construcție cu astfel de dispozitive. Conducătorii de autovehicule trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a utiliza centura de siguranță în timpul circulației pe drumurile publice.
Centurile de siguranță constituie cele mai eficiente mijloace de protecție împotriva vătămării în caz de accident rutier, fiind componenta de bază a sistemului de siguranță pasivă al oricărui autovehicul.
Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane și a taxiurilor, dacă aceștia ocupă orice alt loc decât cel din față.
Copiii cu o înălțime de până la 135 cm se pot transporta în autovehicule doar dacă sunt prinși sau fixați cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, instalat în autovehicul.

Acțiuni pentru siguranța circulației

• Luni, polițiștii din Coroieni au desfășurat activități specifice, având ca scop identificarea conducătorilor care nu respectă normele privind circulația rutieră.
Din cele 20 de persoane verificate, 4 au fost sancționate contravențional cu amenzi de peste 2.600 lei, iar ca măsură complementară, s-a dispus reținerea unui permis de conducere.
• Polițiștii din Ulmeni, împreună cu angajați ai RAR Maramureș, au desfășurat o acțiune pe linie rutieră-stare tehnică, pe DJ 108/A, în localitatea Ardusat. Polițiștii au verificat 18 autoturisme și au aplicat 9 sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 2.000 lei.

Zi fără alcool la volan, dar cu 4 permise reținute

Luni, 9 martie, au fost identificați în trafic, de către polițiști, 4 bărbați, cu vârsta cuprinsă între 27 și 71 de ani, care au condus pe drumurile publice de pe raza județului nostru având permisele de conducere suspendate.
Un altul a fost depistat având un permis de conducere care nu corespunde categoriei din care face parte autovehiculul pe care l-a condus.
În toate cele cinci cazuri s-au întocmit dosare penale și polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.