Sfaturi pentru angajatori în vederea prevenirii coronavirusului

0
65

Angajatorii maramureșeni sunt sfătuiți ca împreună cu medicul de medicina muncii să-și revizuiască activitatea de evaluare a riscurilor asupra menținerii stării de sănătate a lucrătorilor. Recomandarea vine de la oficialii Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș (ITM) în contextul riscului de răspândire a infecției cu Coronavirus și adoptarea măsurilor stabilite prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență numărul 6 din 09.03.2020.

Sănătatea angajaților, atent monitorizată

Conform dispozițiilor Legii nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă, angajatorul are obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă. Măsurile prin care se asigură supravegherea corespunzătoare a sănătății lucrătorilor în funcție de riscurile în muncă se stabilesc potrivit reglementărilor legale și activității de evaluare a riscurilor la locul de muncă.
„În contextul actual, recomandăm tuturor angajatorilor indiferent de forma de proprietate, ca împreună cu medicul de medicina muncii să-și revizuiască activitatea de evaluare a riscurilor asupra menținerii stării de sănătate a lucrătorilor. Conform prevederilor art. 27 din Codul muncii, o persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical eliberat de medicul de medicina muncii, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci. Controlul medical este obligatoriu și periodic așa cum reiese și din dispozițiile art. 28 din Codul muncii, coroborat cu dispozițiile art. 8 din H.G. nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor”, declară inspectorul-șef al ITM Maramureș, Dragoş Năcuţă.

Măsuri de prevenție

În paralel cu aceste controale medicale, se recomandă și organizarea de sesiuni de informare și conștientizare a lucrătorilor asupra potențialelor riscuri la care se expun în timpul lucrului, măsurile de prevenție și modul în care trebuie să se acționeze în momentul producerii unui eveniment.
Măsurile de prevenție care sunt recomandate angajatorilor pe lângă cele specifice recomandate de medicul de medicina muncii sunt: dotarea, respectiv utilizarea echipamentului de protecție; dezinfectarea mâinilor la intrarea în unitate acolo unde specificul activității o permite; aerisirea periodică a încăperilor prin păstrarea unei temperaturi de 18 -20 de grade; acolo unde activitatea presupune aglomerări umane, purtarea unei măști de protecție etc.
Persoanele fizice și operatorii economici au obligația de a respecta și de a pune în aplicare măsurile dispuse de autori­tățile în domeniul sănătății publice, pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecțiilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.