Dispar mistreții!?

0
40

• Avînd în vedere că în anul 2020 au fost găsiți morți 26 de mistreți pe fondurile de vînătoare din județul Maramureș, vînătorii au primit sarcina să reducă numărul de porci sălbatici pînă la 0,5 capete pe un kilometru pătrat de pădure, iar acolo unde au fost găsite animale pierite din cauza pestei porcine africane, vînătorii au primit ordin să împuște mistreții în totalitate, 100%. În primele două luni din acest an, au fost împușcați 500 de mistreți și de la toți au fost luate probe de splină și trimise la laboratorul din Baia Mare pentru analiză. În patru cazuri, rezultatul a fost pozitiv, iar în celelalte, negativ. Medicii spun că e mai bine să fim prevăzători, decît să ajungem să numărăm cazurile de mistreți pieriți cu sutele, ca în județele vecine.
• În 8 martie 2020, duminică, paznicul din fondul de vînătoare Remetea Chioarului a găsit pe pășunea satului Culcea un mistreț mort (era cianotic, semn de pestă). A anunțat imediat Direcția Sanitar Veterinară Maramureș, tel. 0262-224031. Cadavrul mistrețului a fost îngropat la fața locului, fiind ars și dezinfectat cu Virocid. Mistreții din acest fond de vînătoare vor fi împușcați (cîți vor ajunge în cătarea vînătorilor) și splinele vor fi verificate de laborator în direcția prezenței virusului pestei porcine africane. Cît timp durează analiza, carcasele vor fi ținute la frig.
• Cele trei focare de pestă porcină africană din satul Săbișa se află în curs de stingere, după ce medicii veterinari concesionari au mers din gospodărie în gospodărie și au verificat dacă porcii sînt sănătoși. Au fost recoltate și probe de sînge de la porcii din Săbișa și Seini și vor fi analizate în laborator. În funcție de rezultate, satul va fi declarat liber de pestă și gospodarii vor putea să cumpere și să crească porci, cu măsurile de biosecuritate necesare.
• Pesta porcină africană PPA nu este atît de contagioasă ca pesta porcină clasică PPC. Totuși, virusul PPA rezistă în cadavre și în fecale pînă la zece zile. Atenție la aceste lucruri! Păstrați igiena în fermele de porci. Nu dați resturi de carne de mistreț sau de porc în hrana celorlalți porci. Din cauze încă necunoscute, virușii pestei se înmulțesc și produc infecții în ferme și păduri, singura măsură de a feri de boală animalele sănătoase este să nu aibă contact cu materialele infectate (cadavre, fecale, furaje peste care au trecut animale bolnave de pestă). Epidemia de PPA duce la scăderea semnificativă a mistreților, deci și pagubele făcute de aceștia în culturile agricole vor fi mai mici în acest an.
Informații primite de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.