Furturi din culturile agricole

0
46

Conform legilor, în cazurile de furt de produse agricole din culturile de cîmp, livezi, solarii sau sere, fermierii trebuie să sune la telefonul de urgență 112, în caz că surprinde hoțul la fața locului, și să aștepte sosirea echipei de intervenție.
Polițiștii vor constata fapta și vor întocmi dosar penal. Persoana vătămată poate face și sesizare în scris, dacă nu este mulțumită de felul cum au acționat polițiștii, care se autosesizează din oficiu în caz de furt surprins în flagrant. Atenție, împăcarea părților înlătură răspunderea penală.
În caz de infracțiuni (furturi), polițiștii nu dau amenzi, ci deschid dosar penal, iar instanța ce va judeca furtul va putea decide să-l amendeze pe hoț sau să îl pedepsească în alt fel (cu închisoare).
Dacă un animal scapă din fermă și ajunge pe o cultură agricolă în care face pagube, polițiștii chemați la fața locului pot să dea sancțiuni pentru lăsarea animalelor fără supraveghere (Legea 61), dar paguba pe care trebuie să o plătească proprietarul animalului va fi decisă de un judecător, dacă nu apare înțelegere între părți.
În caz că animalele sînt lăsate intenționat pe terenurile agricole, cei păgubiți trebuie să facă plîngere prealabilă la poliție, pentru infracțiunea de distrugere. Polițistul se va deplasa la fața locului și va întocmi un proces-verbal de distrugere, cu martori.
Aceste infracțiuni sînt prevăzute de Codul penal la articolele 228 și 231.
Art. 228, (1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia, fără consimțămîntul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Fapta constituie furt și dacă bunul aparține în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvîrșirii acel bun se găsea în posesia sau detenția legitimă a altei persoane. (3) Se consideră bunuri mobile și înscrisurile, energia electrică, precum și orice alt fel de energie care are valoare economică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.