Recomandări și interdicții în contextul coronavirusului COVID-19

0
120

România a depășit pragul de 100 persoane infectate cu coronavirus și, în acest context, Grupul de Analiză a transmis recomandări în cazul a 6 situații întâlnite sau care pot apărea în urma evoluției situației generate de infectarea cu virusul COVID-19 (coronavirus). Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, speră că acestea vor fi respectate de toți cetățenii.

Cine sunt contactele apropiate ale unui caz confirmat cu coronavirus?

Contactul apropiat este definit ca persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19; persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex: strângere de mână neurmată de igiena mâinilor); persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex: în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă); persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de doi metri și pe o durată de peste 15 minute; persoana care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sală de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de doi metri; persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.

Pentru șoferii de tir
Excepții de la impunerea regulilor de autoizo­lare/carantinare

Șoferii de tir din zonele roșii și galbene, cei aflați pe mijloacele de transport rutier cu masă de peste 3,5 t, precum și cei care fac aprovizionarea fermelor sau obiectivelor din industria alimentară sunt exceptați de la impunerea regulilor de autoizolare/carantină, în funcție de zonele din care sosesc (galbenă/ roșie), la momentul intrării în țară.
Cu toate acestea, la intrarea în țară, personalul medical chestionează toți șoferii pentru a afla dacă aceștia prezintă simptome funcție de care se va decide transportul lor la spital pentru evaluare și testare.
În cazul în care nu manifestă simptome, personalul din frontieră consiliază șoferul cu privire la comportamentul care trebuie urmat în cazul apariției oricărui simptom.
Șoferului i se va recomanda să evite, pe cât posibil, contactul cu familia sau alte persoane.

Măsuri de precauție pentru echipele care intervin la domiciliul persoanelor autoizolate

Înainte de intrarea în locuință, echipele de intervenție din domeniile: apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/ telefonie fixă, care intră în relație cu persoane aflate în autoizolare, despre care se știe că sunt asimptomatice și care prezintă un risc scăzut de a transmite virusul, trebuie să solicite persoanei autoizolate să poarte masca de protecție, iar în timpul efectuării lucrărilor necesare să solicite persoanei să stea în altă cameră sau la o distanță mai mare de 2 metri.
În ceea ce îi privește pe membrii echipelor de intervenție, aceștia vor purta un echipament minim de protecție constând în: măști, ochelari de protecție, mănuși.
Membrii echipelor de intervenție vor fi dotați cu dezinfectant pentru mâini (pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după finalizarea intervenției, precum și după orice manevră care prezintă un risc de contaminare, mai ales dacă această manevră a fost efectuată fără mănuși, cum ar fi atingerea unor suprafețe posibil contaminate de către persoanele autoizolate.

Poștașii trebuie să poarte mască de protecție

Recomandările pentru personalul Poștei Române, desemnat prin procedură proprie să facă parte din echipele de distribuire mecanizată, prevăd purtarea unui echipament minim de protecție (mască) și vor fi dotați cu un dezinfectant pentru mâini (pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi îna­inte și după fiecare contact cu o persoană aflată în autoizolare.
Mijloacele de transport vor fi dotate cu recipiente cu dezinfectant pentru suprafețe; dezinfecția în vehiculul de transport se va face cel puțin de două ori în timpul unei ture de lucru, măcar prin ștergerea suprafețelor de posibil contact cu mâinile personalului.
Postașii trebuie să solicite persoanei autoizolate să poarte masca de protecție și se recomandă păstrarea, pe cât posibil, a unei distanțe mai mari de 2 metri față de persoana izolată care urmează să-și primească drepturile de protecție socială. Totodată, persoana izolată va semna orice document cu instrument de scris propriu.

Restricții pentru activitățile în spațiu închis

Se restricționează activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetică, săli de jocuri de noroc și cazinouri.

Protejarea salariaților din instituții

Managementul instituțiilor strategice/infrastructurilor critice trebuie să planifice modul de lucru astfel încât acestea să aibă cât mai puține șanse să se întâmple.
Aici se includ și aspecte legate de interacțiunea între turele 1, 2, 3 și 4 de lucru, la intrarea și ieșirea din tură. Dacă prin respectarea procedurilor de izolare în vigoare se ajunge la afectarea func­țiunilor esențiale ale instituțiilor strategice/infrastructurilor critice, contacții apropiați ai unui caz confirmat pot fi izolați la locul de muncă, în condițiile în care vor purta permanent mască schimbată la intervale de timp adecvate; vor reduce la minimum în timp contactul cu alte persoane și vor păstra distanța de siguranță între persoane, adică mai mult de 1,5 – 2 metri, preferabil vor lucra în cameră individuală; vor reduce la minimum utilizarea în comun a unor echipamente sau aparate (ex. tastatură, imprimantă, telefon etc.) precum și a toaletelor comune.
Salariații vor respecta toate procedurile legate de decontaminarea mâinilor, dezinfecția suprafețelor pe care le ating etc., iar dacă se pozitivează testele de diagnostic al infecției, vor respecta procedura oficială în vigoare pentru cazurile pozitive.
Personalul de curățenie care deservește zona de autoizolare (mai ales toaleta), trebuie să fie instruit în vederea tehnicii de curățenie / dezinfecție a suprafețelor și să poarte echipament de protecție adecvat, mai ales în zona de grup sanitar unde există riscul de stropire. Echipamentul va fi compus din mască, ochelari, halat de unică folosință, mănuși menajere și botoși.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.