Sfaturi în vreme de pandemie

0
744

Corespondență din Italia
Dragi maramureșeni, sunt maramureșeancă și eu, dar trăiesc acum în Italia, în apropiere de Roma. Privesc de aproape și de departe cu foarte mare îngrijorare situația actuală. Privind de aproape, văd Italia pusă în genunchi de această împrejurare neașteptată și dramatică, cu tot cu sistemul său de sănătate de invidiat. Văd știri cu doctori și asistenți medicali care cad de pe picioare de oboseală sau de boala luată de la pacienții pe care au încercat să îi trateze. Primesc vești de la oameni care sunt aproape siguri că au primit virusul pentru că au avut legături apropiate cu alți oameni despre care au aflat mai apoi că sunt bolnavi, deși nu au avut niciun simptom, vești despre o persoană care a luat virusul a doua oară… Totul este foarte îngrijorător.
Privind de departe, văd România poate nepregătită să facă față catastrofei, care se apropie cu pași grăbiți de ea și, pentru că în România am lăsat cei mai mulți oameni dragi, nu pot să nu mă îngrijorez pentru ei și pentru voi. Mă doare sufletul când văd știri cu români ajunși acasă din străinătate și duși în locuri lipsite de igienă, când igiena este în acest moment așa de importantă ca să facem față situației. Sunt îndurerată când văd știri cu români veniți din Italia puși la grămadă în același loc în carantină, fără să se știe dacă și care dintre ei este bolnav. Sunt îngrijorată când aflu de oameni care se comportă încă în mod normal, deși situația în care ne aflăm nu este una normală.
Nu pot să înțeleg oamenii care, deși s-au întors dintr-o zonă în care ar fi putut lua relativ ușor virusul, mint că nu s-au întors de acolo, sau, fiind puși să stea acasă în carantină, ies la plimbare sau la bar să bea o bere. Oameni buni, sunteți lipsiți de sensul responsabilității? Dacă există oameni de aceștia, răi sau proști, că e greu de definit, atunci poliția și spiritul civic al fiecărui om cu coloană vertebrală ar trebui să aducă la normalitate această stare de lucruri extrem de periculoasă. Poliția să-i amendeze pe aceștia, dar fără milă, iar cei care știu de asemenea oameni să îi denunțe și să-i izoleze.
Știm cum se transmite virusul și știm și care sunt obiceiurile pe la noi. Nu uitați că înțelepciunea populară ne spune: ”Ajută-te, și Dumnezeu te va ajuta!” Credeți că ceea ce știm despre virus în acest moment nu Dumnezeu ne-a lăsat să descoperim? Credeți că Dumnezeu e așa de rău, că în aceste clipe nu va auzi rugăciunile oamenilor făcute la casa lor? Vă asigur că puteți să vă rugați de acasă, va fi la fel de folositor. La biserică va merge cu siguranță preotul și se va ruga și el pentru toți.
Dacă nu vom înțelege repede ce se poate și ce nu se mai poate face acum, va fi un dezastru, așa că, e bine să încercăm să ne păzim de moarte pe noi și pe ceilalți, că în vremurile de azi nici de o înmormântare normală nu vom mai avea parte, nici de cei dragi la căpătâi.
Învățați din experiența Italiei, care până duminică, 8 martie, a permis o viață prea normală pentru timpurile triste în care ne aflăm! Opriți totul acum, ca să vă puteți întoarce mai repede la starea de normalitate!
Lucia Ileana POP, Roma, Italia

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.