Măsuri preventive la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare

0
55

• Trei corturi pentru triaj atât la intrarea în spital, cât și la UPU •

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare lucrează intens și ia toate măsurile necesare pentru a proteja atât pacienții, cât și personalul medical, în actualul context epidemiologic. În acest sens, au fost instalate puncte de triaj, care funcționează deja de marți, 17 martie 2020, atât la intrarea în spital, cât și la Unitatea de Primire Urgențe a spitalului.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare informează că beneficiind de sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Maramureș a operaționalizat puncte de pretriaj al pacienților care se prezintă la spital.
Scopul acestei măsuri este de a departaja bolnavii suspecți de îmbolnăvire cu COVID-19, de cei care ajung la spital, fără a prezenta această patologie. Cele trei corturi pentru triajul pacienților sunt departajate astfel: unul, la intrarea principală în unitatea medicală – pentru bolnavii care vor dori să acceseze serviciile Ambulatoriului Integrat și/sau Laboratoarelor (explorări funcționale, analize medicale, radiologie etc.) și două corturi pentru pacienții care se prezintă la Unitatea de Primire Urgențe a spitalului și cei programați pentru internare de zi.
„Ca procedură, în ceea ce privește urgența, pentru a fi cât mai clar pentru toată lumea, precizăm că, în fața Unității de Primire Urgențe, au fost instalate două corturi. Fiecare persoană va intra, mai întâi, în cortul 1, unde va avea loc o primă evaluare (măsurare temperatură, anchetarea cazului) cu scopul de a identifica persoanele suspecte de îmbolnăvire cu COVID – 19. De aici, în funcție de încadrarea în patologie, fluxul pacienților se va departaja. Persoanele care nu sunt suspecte de COVID-19 vor fi direcționate către specialitățile aferente patologiei, în timp ce persoanele suspecte de îmbolnăvire cu COVID-19 vor intra în cortul 2, unde se vor efectua celelalte etape specifice procedurii de identificare și raportare a cazurilor suspecte. Din cortul 2, în funcție de starea pacienților suspecți de COVID -19, fie se vor direcționa către Spitalul de Boli Infecțioase (urmându-se întocmai regulile privind transportul, în siguranță, al acestor cazuri), fie vor fi duși în camere de izolare special amenajate în cadrul UPU – dacă starea de sănătate a pacienților este foarte gravă și necesită intervenție imediată, care nu permite direcționarea către alt spital (de exemplu, pacienți cu insuficiență respiratorie, cei care necesită intubare etc.)”, a explicat dr. Dan Roman, medic șef UPU-SMURD.
Este important de menționat că, din fericire pentru UPU Baia Mare, structura clădirii spitalului, permite realizarea unui culoar separat, prin care pacienții suspecți vor ajunge din corturile de triaj în camere de izolare, fără a interacționa cu ceilalți pacienți sau cadre medicale care asigură restul serviciului de urgență.
Pe scurt, UPU Baia Mare se împarte în 3 secțiuni – triajul, realizat în corturi, zona de izolare pentru persoanele suspecte de COVID – ce necesită intervenție imediată pentru situații de risc vital și camerele de urgențe specifice celorlalte situații gestionate și până acum în UPU Baia Mare.
Toate măsurile necesare se iau pentru protejarea comunității și a personalului medical în același timp. Este nevoie de cât mai multe cadre medicale sănătoase, pentru a putea să trateze bolnavii. Pacienții sunt obligați să furnizeze corect și complet toate informațiile și de a respecta întocmai toate recomandările autorităților, spre binele și sănătatea tuturor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.