Pe Calea Mireșului, punerea în legalitate a romilor doar cu o lege nouă

0
1041

Cartierul de romi de pe Calea Mireșului, aparținător de orașul Șomcuta Mare, este într-o continuă dezvoltare. Localnicii de aici își construiesc case mari, impunătoare și au parte de toate utilitățile. Problema care se pune este că majoritatea stau acolo ilegal, iar autoritățile locale nu văd o rezolvare a acestei probleme spinoase decât cu o modificare a legii.

Deși au case care îți iau privirea, majoritatea localnicilor le-au construit fără autorizație și avize, căci terenul nu le aparține, ci este al orașului – fosta pășune comunală. Numărul romilor de aici reprezintă însă 20% din totalul populației orașului, așa că nu pot fi ignorați. Soluția cea mai bună pentru punerea lor în legalitate ar fi apariția unei legi noi, care să simplifice întreg procesul: „Pe Calea Mireșului crește numărul romilor. Condițiile de trai sunt din ce în ce mai bune acolo. Le-am pietruit drumurile, se pot racorda deja la canalizare pe drumul principal. Cu punerea lor în legalitate însă ne va fi foarte greu. Dar printr-o lege care să spună foarte clar, s-ar putea rezolva și această problemă. Exact cum a fost Legea 18 în 1991. Folosești terenul, îți dau titlu de proprietate, altfel nu se poate. E păcat să nu intre în legalitate, că doar ei folosesc terenurile respective, plătesc impozit pe ele și nu merge nimeni acolo să le ia. Asta în condițiile în care se dezvoltă masiv, dintr-o uliță într-alta. Față de ce era în cartier în urmă cu câțiva ani, acum nici nu se poate compara”, a spus Gheorghe-Ioan Buda, primarul din orașul Șomcuta Mare.
Bumul imobiliar pe Calea Mireșului a început în urmă cu circa 10 ani și continuă. Dacă atunci peisajul era dezolant, cu foarte multe cocioabe ridicate din chirpici și acoperite cu cine știe ce, în prezent, zona s-a schimbat. Poți vedea zeci de case mari, impunătoare, chiar lângă șoseaua care duce spre comuna vecină Mireșu Mare. Zona are în prezent cea mai mare dezvoltare din punct de vedere imobiliar între toate zonele orașului Șomcuta Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.