Două borșence, moarte în Italia, aduse în sicriu în secret în țară

0
299

Femeia de 80 de ani din Borșa, primul cetățean român care a murit de coronavirus în Italia a fost adusă de membrii familiei, alături de sora sa, de asemenea moartă, fără știrea autorităților române. Cele două au fost înmormântate în secret, fără preot. Sicriele au ajuns joi în Borșa, aduse de o firmă de transport de pompe funebre.

Primarul Borșei, Sorin Timiș, a declarat pentru Mediafax că transportul avea acte perfect legale obținute de la statul italian, care au permis să fie aduse sicriele în România, sigilate. Potrivit primarului Timiș, principalul vinovat în acest caz este statul italian, care nu ar fi trebuit să aprobe repatrierea sicrielor.

Foto: arhivă

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureș, Dan Bucă, a declarat la rândul său, că transportul mortuar ar fi ajuns joi în punctul de frontieră Petea și i s-a permis intrarea în țară în condițiile în care toate actele emise de autoritățile italiene (autorizații și pașapoartele mortuare, avize de transport și identificare) erau în ordine.
Dan Bucă a mai spus. „Mașina cu cele două sicrie sigilate a fost însoțită de poliție și jandarmi până la Borșa. Nimeni nu a știut despre acel transport, nici o autoritate, nici DSP, nici Prefectura”. Acesta a precizat că mașina mortuară a fost dezinfectată iar șoferul a intrat, în cele din urmă în carantină 14 zile, deși, inițial refuzase carantinarea, fiind sancționat contravențional. De asemenea, a fost întocmit un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Jandarmii care au intervenit pentru introducerea persoanei în carantină, au intrat de asemenea în autoizolare la domiciliu”. Bucă a mai precizat că tot ce s-a folosit la cimitir în procesul de înhumare, adică frânghiile și cazmalele, au rămas în groapă. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.