Lansare de cărți la Bucureşti

0
45

Recent la Centrul Rus de Știință și Cultură din București au fost prezentate publicului trei cărți apărute recent, scrise de către prof. univ. dr. Nicolae Iuga. Este vorba de cărțile: Maramureșul și Rusia Subcarpatică, de la Episcopia de Hajdudorog la Tratatul de la Trianon, Editura Limes, Cluj, 2019, Globalismul ca formă de colonialism la începutul secolului XXI, Editura Limes, 2020 și Acțiunile teroriste ale Ungariei în Rusia Subcarpatică și în România (anii 1938-1939), Ed. Limes, 2020.
În aceste cărți se vorbește între altele și de situațiile istorice și culturale în care au trăit locuitorii din actuala regiune Transcarpatia din Ucraina, regiune care pe vremea când se afla în componența Imperiului Austro-Ungar și respectiv a Ungariei horthyste se numea Rusia Subcarpatică, iar locuitorii ei se numeau ruteni.

Maramureșul și Rusia Subcarpatică

În prima carte sunt analizate evoluțiile de ordin religios și geopolitic din regiune de pe vremea Austro-Ungariei, mai exact acțiunile de maghiarizare prin Biserică a rutenilor din Rusia Subcarpatică și a românilor din Maramureș și din vestul Transilvaniei, scop în care s-a înființat și o Episcopie greco-catolică maghiarizatoare cu sediul în orașul Hajdudorogh. Concluzia autorului este că, de fapt, prin Tratatul de la Trianon, Ungaria nu a pierdut atât teritorii proprii maghiare, cât a pierdut posibilitatea de a maghiariza pe mai departe alte naționalități, din teritorii nemaghiare și în care maghiarii erau în minoritate.

Globalismul ca formă de colonialism la începutul secolului XXI

În acest volum sunt reproduse în premieră documente din arhiva fostului Serviciu Secret de Informații al Armatei Române din perioada interbelică. Aceste documente se referă la raporturile Ungariei cu vecinii săi Cehoslovacia și România în anii imediat premergători celui de al Doilea Război Mondial (1938-1939) și au o importanță aparte. Rapoartele din acei ani, întocmite de agenții români de pe teritoriul Ungariei, pun în evidență acțiunile secrete pe care le-a derulat Ungaria în 1938 în vederea dezmembrării Cehoslovaciei și a anexării Rusiei Subcarpatice de la acest stat. Prin aceste rapoarte, conducerea României de atunci era informată că este posibil în orice moment ca Ungaria să procedeze în același fel și față de România, lucru care de altfel s-a și întâmplat, în înlănțuirea de evenimente care au culminat cu Dictatul de la Viena împotriva României din 30 august 1940.
Despre aceste două cărți, precum și despre cartea referitoare la Globalism ca formă de colonialism au vorbit: Igor Iniushkin, Ministru-consilier la Ambasada Federației Ruse de la București, prof. univ. dr. Adrian Severin, fost ministru de Externe al României, prof. univ. dr. Silviu Sofronie, consul onorific al Republicii Moldova în România și tranducătoarea Anna Dinuț. Evenimentul a fost moderat de către conf. univ. dr. Iulia Timofte de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București. În final, soliști ai tarafului Rutenilor din Sighet au interpretat cântece din folclorul rutenilor Subcarpatici. (prof. dr. Nicolae Iuga)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.