Ordonanța Militară

0
44

Nu credeam să ajung să scriu despre o Ordonanță Militară, care dispune restricții pe teritoriul României. Dar trebuie să înțelegem că este o situație aparte, care cere rigoare, disciplină și adecvare. Așa încât, actul normativ trebuie înțeles ca o Ordonanță în regim de salvare de vieți, și nicidecum cu alte conotații. Dacă vom observa derapaje, le vom semnala fără întârziere. Dar nu-mi vine să mă gândesc la exagerări. Așa deci, începând cu mine, este nevoie să ne obișnuim cu ideea că traversăm o perioadă unică în viața noastră. Iar noi, actorii acestei piese dramatice, pe alocuri tragice, musai să jucăm roluri salvatoare. Adică, să ne protejăm pe noi și semenii din jur.
Când am auzit sintagma care exprima grade militare, caschetă și vipușcă, mi-am dat seama că orice abordare superficială este riscantă. Extrem de periculoasă. Oameni curajoși, echilibrați mi-au dat de înțeles că nu-i de glumit. Și, totuși, unii, și nu puțini, nu țin cont de nimeni și nimic. Sunt de notorietate imaginile de sâmbăta trecută, o zi cu soare, când cetățeni ai acestei țări, în plină pandemie de coronavirus, au aprins focuri la margini de pădure, prin zăvoaie, să prepare eternele grătare. Unele piețe și magazine au fost luate cu asalt pentru a muta rafturile în cămările caselor. Deși, cel puțin pe la noi, nu sunt semne că s-ar epuiza alimentele. Au uitat de recomandarea de evitare a locurilor aglomerate și păstrarea distanței sociale. Lucruri stipulate în ordonanța în vigoare.
Autoritățile române, văzând ce se întâmplă în jur, dar și în Italia, au luat măsuri pentru a ne feri de boli. Pentru a ne feri de moarte, pe cât se poate. În aceste împrejurări, de mare presiune, nu ai cum să nu cauți calea respectării normelor. Ne putem permite și sugestii la această Ordonanță. Dacă orașele pot fi suficient de bine stăpânite, o mare problemă este mediul rural. Satele noastre, și ale Maramureșului, au fost un serios rezervor de forță de muncă pentru străinătate. Acum, sute de mii de români s-au repatriat. Mulți s-au întors în satele natale. Cine le ține seama? Primăria nu prea are pârghii de a ține sub control această răsfirare de semeni, veniți din zone infestate. Forțele de ordine sunt insuficiente: un polițist la câteva comune.
În sate sunt mulți oameni în vârstă, care au nevoie de atenție și ajutor. Ordonanța Militară nr. 2 este tangentă și fără precizări pentru comunele României. Aici ar fi bine să funcționeze bunul-simț părintesc, rușinea și credința creștină. Zic și eu cuvinte care au făcut bine și în lumea satului. Că tot ne propunem să salvăm satul românesc. Ca unul care a făcut armata, îmi dau seama că Ordonanța Militară nu roagă, nu recomandă, ci are termeni fermi. Că doar în țară s-a decretat stare de urgență. Cum poți îmblânzi haiducia unor semeni care nu au ascultare de lege? Un fost jurnalist, acum devenit politician, a cam întins coarda referindu-se la acest aspect: „Curaj și hotărâre. În România nu merge, din păcate, cu recomandări, merge exclusiv cu interdicții și măsuri coercitive, dure, radicale. Suntem un popor profund indisciplinat, care contestă autoritățile statului în mod ancestral.”
Indisciplina și contestarea, puse pe seama poporului român, nu aparțin unei viziuni liberale. Pandemia va lua sfârșit, iar noi vom fi plasați într-o lume schimbată. Dacă mă gândesc la decizia din Ordonanță privind botezul, nunta și înmormântarea, care se pot oficia doar cu 8 persoane, vom vedea și vom avea serioase implicații sufletești. O ceremonie de petrecere pe ultimul drum, cu obiceiuri consacrate, cu preoți și alai mortuar, nu va fi posibilă cu 8 oameni. Tocmai ce vedeam prin filmele americane. Nu cred că după ce va trece valul, vom fi scoși din tradiție, dar o rană va rămâne. La sate este imposibil a săvârși slujbele religioase online, așa cum sună recomandarea. Aici, Biserica este un reazim de nădejde.
Și pe ea te sprijini și la bucurie, și la suferință. Însă pe acest fond de neliniște, nu mi se pare potrivită împărtășania de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în ciuda avertismentelor autorităților. Totuși e stare de urgență! Nu există excepții de la regulă. Pledez pentru respectarea strictă a măsurilor de circulație pe zi și noapte.
Nu este ușor, dar altă cale nu avem. În joc sunt boala, viața și moartea. Speranța este ca viața să învingă, iar Ordonanța Militară să-și stingă efectele cât ma repede.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.