Sindicaliştii cer protecţie socială şi economică pentru angajaţi

0
61

Sindicaliştii Cartel Alfa Maramureş solicită măsuri de protecţie pentru angajaţi în contextul măsurilor drastice luate în toate sectoarele de activitate în vederea limitării răspândirii virusului COVID-19. „Considerăm că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a proteja sănătatea cetățenilor, dar și pentru a gestiona efectele economice și sociale ale acestei situații fără precedent”, spun liderii de sindicat.

Sănătatea angajaţilor, prioritară

„Suntem profund în­grijorați de implicațiile asupra lucrătorilor. Mulți dintre membrii noștri sunt în contact direct cu publicul și, ca atare, riscă să contracteze boala și să o transmită altora. Solicităm tuturor angajatorilor să aplice principiile prevenției, punând în aplicare toate măsurile adecvate de protecție a sănătății lucrătorilor la locul de muncă, în special pentru cei care prezintă un risc ridicat de expunere, inclusiv toți lucrătorii din domeniul sănătății. Trebuie să ne asigurăm că sănătatea lor este prima prioritate”, mai spun sindicaliştii Cartel Alfa.

Drepturi financiare, garantate pentru salariaţi

Pe de altă parte, liderii de sindicat solicită măsuri urgente pentru ca toți lucrătorii plasați în carantină, precum și cei obligați să rămână acasă, având în îngrijire copii sau membri ai familiei bolnavi sau în carantină, să-și poată lua concediu fără să-și piardă locul de muncă sau venitul.
Cei de la Cartel Alfa mai insistă pe faptul că „trebuie acordată o atenție deosebită lucrătorilor precari și atipici, care de cele mai multe ori nu beneficiază de aceleași drepturi și protecție ca și ceilalți lucrători. Sunt zeci de mii de astfel de lucrători grav afectați, în special în sectoarele direct lovite de această criză (turism, divertisment, transporturi), mulți dintre aceștia neavând dreptul la concediu medical. Lucrătorii din sectoarele cu salarii mici sau aflați în situații precare de muncă depind foarte mult de veniturile din muncă. Având în vedere imperativul de a se asigura succesul eforturilor de limitare a răspândirii virusului, este esențial ca lucrătorii să nu aibă întreruperi de venit care decurg din COVID-19. Pe lângă eforturile de a menține neîntrerupte veniturile nete ale lucrătorilor, sunt necesare o serie de alte măsuri complementare, cum ar fi suspendarea temporară a plății ratelor bancare sau utilităților”.
În acest sens, Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” solicită Guvernului să informeze și să consulte partenerii sociali în mod corespunzător și în timp util, astfel încât să poată contribui la garantarea intereselor lucrătorilor, în special atunci când se adoptă ad hoc măsuri sociale și economice care pot apărea din această criză.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.