Cinci comune cu cadastrul general pe final în Maramureș

0
92

OCPI Maramureș se află într-un stadiu destul de avansat cu realizarea cadastrului sistematic pe întreaga comună în cinci unități administrativ-teritoriale din județ. Acestea sunt Recea, Satulung, Săcălășeni, Fărcașa și Dumbrăvița. Directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) se așteaptă ca, la două dintre ele, activitățile de cadastrare să se încheie în acest an.
Una dintre unitățile administrativ-teritoriale în care cadastrarea se va încheia în acest an este Recea: ”Prima comună cadastrată va fi Recea. În cadrul programului Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară s-au ales cinci UAT-uri din județul Maramureș. De asemenea, s-a hotărât ca în prima etapă să intre Recea datorită faptului că este o comună situată în imediata vecinătate a municipiului Baia Mare, fiind și o comună care poate favoriza dezvoltare și contribuie practic la dezvoltarea aglomerării urbane din Baia Mare”, a precizat Ovidiu Ștefan, directorul OCPI Maramureș.

Ovidiu Ştefan

La polul opus cu activitatea de cadastrare se găsesc localitățile din zonele periferice ale județului și mai slab dezvoltate economic: ”În zona Poienile de sub Munte – care a intrat doar în februarie în etapa de licitație – Repedea, Ruscova, lucrurile stau foarte rău, atât sub aspectul faptului că oamenii nu sunt interesați, cât și din cauza faptului că sunt zone necooperativizate, slab dezvoltate economic, cu interes mic din cauza potențialilor investitori, dar și din cauza faptului că relieful este destul de accidentat, punând probleme serioase în ceea ce privește cadastrarea. Dacă ar fi să facem referire și la faptul că, în ultimii trei – patru ani, doar Agenția a furnizat circa 915.000 de lei pentru realizarea cadastrului sistematic, iar accesarea acestor fonduri de către primării s-a făcut numai în mică parte, putem spune că unele administrații locale au fost complet dezinteresate, iar cele care au fost interesate, nu au găsit topografii cu care să lucreze, din cauza lipsei forței de muncă specializată în acest domeniu”, a completat Ovidiu Ștefan. Nici orașele sau municipiile nu stau foarte bine la acest capitol. Excepție face Tăuții Măgherăuș. Municipiul Baia Mare a solicitat cofinanțare pentru realizarea cadastrului sistematic primind acordul de cofinanțare din partea Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, dar restul orașelor nu ies în evidență în acest segment.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.