Jocurile Olimpice s-au amânat pentru 2021

0
18

După nenumărate controverse privind desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, CIO a luat o hotărâre istorică.
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat, marţi, amânarea pentru un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, prevăzute în această vară.
„Având în vedere circumstanţele actuale, pe baza informaţiilor OMS, ale preşedintelui CIO şi ale premierului Japoniei, JO urmează să fie reprogramate, dar nu mai devreme de vara anului 2021, pentru a păstra sănătatea sportivilor şi a tuturor celor implicaţi în JO şi a comunităţii internaţionale”, a anunţat CIO.
Jocurile Olimpice ar fi urmat să aibă loc în perioada 24 iulie – 9 august.
De la înfiinţarea Jocurilor Moderne, în 1896, este pentru prima oară când jocurile sunt amânate pe timp de pace. Competiţia a mai fost anulată de două ori în timpul celor două războaie mondiale.
Katsuhiro Miyamoto, profesor de economia sportului la Universitatea din Kansai, a estimat pierderile pe care le va înregistra ţara organizatoare la 5,8 miliarde de dolari (5,35 miliarde de euro), informează lefigaro.fr. Adăugând şi cele 11,5 milioane de euro cât a costat până acum organizarea JO, fără a ţine cont de cheltuielile ridicate pentru mutarea probelor de maraton şi marş în nord, la Sapporo, rezultă o lovitură puternică primită de Japonia.
Potrivit lui Miyamoto, numai întreţinerea instalaţiilor sportive şi a satului olimpic, precum şi cheltuielile pentru organizarea în 2021 vor fi de 3,5 miliarde de euro.
Pierderile generate de faptul că turiştii aşteptaţi să asiste la probele competiţiei nu vor mai veni, absenţa cheltuielilor acestora, vânzării de produse derivate şi servicii este estimată de Miyamoto la ceva mai puţin de două miliarde de euro.

Flacăra Olimpică va rămâne aprinsă în Japonia

Flacăra Olimpică va rămâne aprinsă în Japonia, „ca o lumină de la capătul tunelului în care se află lumea astăzi”, după ce Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit CIO.
„(n.r. – Flacăra Olimpică) Va fi un simbol al angajamentului şi al speranţei. Această flacără olimpică va fi lumina de la capătul tunelului (…), o sărbătoare a umanităţii pentru că a depăşit această criză fără precedent a coronavirusului”, a declarat preşedintele CIO, Thomas Bach.
Premierul Japoniei, Shnizo Abe, a propus ca Flacăra Olimpică, aprinsă în Grecia, la 12 martie, şi ajunsă în Japonia, o săptămână mai târziu, să rămână la Fukushima.
Ştafeta Torţei Olimpice, care urma să înceapă joi, a fost însă anulată. Un nou traseu al ştafetei va fi stabilit ulterior.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.