Alegeri locale 2020 • Când vor fi chemați românii la urne?

0
221

Autoritatea Electorală Permanentă cere amânarea alegerilor locale și a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban și președinților celor două camere ale Parlamentului, în care atrage atenția asupra faptului că alegerile locale din acest an „au devenit o misiune cvasiimposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine.
Reprezentanții Autorității Electorale Permanente recomandă autorităților să amâne organizarea alegerilor din acest an, venind și cu exemplul altor state care au luat aceste măsuri.
„Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un grad mare de incertitudine. Dacă alegerile locale ar avea loc în data de 28 iunie 2020, hotărârile Guvernului, necesare pregătirii și organizării acestora, ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 13 aprilie 2020” – se arată în scrisoarea trimisă de AEP.
AEP a transmis președintelui, premierului, Senatului și Camerei Deputaților un proiect de lege care prevede:
• alegerile pentru noul primar, respectiv șef de CJ, „se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu, sau de urgență, după caz”. Același lucru este valabil și pentru alegerile pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.
• mandatul primarului și cel al președintelui de Consiliu Județean se prelungesc de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență până la depunerea jurământului de către primar, respectiv președintele de CJ, nou-ales.
• mandatele consilierilor locali și județeni sunt și ele prelungite pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până când noile consilii sunt legal constituite.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.