Focarele de PPA din Maramureș au fost stinse

0
48

Pesta porcină africană (PPA) evoluează la porci domestici din 213 localități din 26 de județe, cu 455 de focare, și la porci sălbatici (mistreți) din 12 județe. Din 31 iulie 2017, cînd a apărut PPA în țară, au fost eutanasiați peste 652.000 de porci și au fost diagnosticați pozitiv peste 3.400 de mistreți. Statul a plătit despăgubiri fermierilor și vînătorilor, pentru paguba suferită.
Au fost stinse peste 2.600 de focare, din care 9 au fost în gospodării din județul Maramureș. La ora aceasta, în Maramureș nu mai sînt focare active de pestă în localități. Măsurile de biosecuritate se mențin doi ani, din cauza focarelor de pestă la mistreți. Județul Maramureș nu se mai află pe lista focarelor active de PPA la porcul domestic, ci doar pe lista cazurilor la porcul sălbatic (au fost diagnosticați 50 de mistreți cu PPA). În județul vecin Satu Mare, sînt 144 de mistreți cu pestă, iar în județul Sălaj, 5 focare în gospodăriile populației și 144 de cazuri la mistreți.
Au fost despăgubiți 15.000 de proprietari, cu suma de 425 milioane lei. În județul Maramureș, au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 9 exploatații afectate (suma a fost făcută publică pentru un caz, 3.710 lei). În județul Satu Mare, au fost plătite despăgubiri pentru 53 de exploatații din cele 55 afectate, în valoare de 3.582.530 lei. În județul Sălaj, au fost plătite despăgubiri pentru 9 din cele 14 exploatații afectate, în valoare de 79.300 de lei.
Pentru pesta porcină africană nu există vaccin și singura metodă de protejare a sănătății animalelor este respectarea condițiilor de biosecuritate (izolarea porcilor în exploatație, dezinfecția hainelor și a încălțămintei la intrarea în adăpostul porcilor, furajele să nu fie infectate, porcii să nu primească în hrană resturi alimentare care conțin carne de porc sau de mistreț. În caz că apar semne de boală, este obligatoriu să fie chemat medicul veterinar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.