Zile libere, acordate obligatoriu pentru părinți

0
25

Angajatorii au obligația de a acorda zile libere salariaților care au copii, pe perioada închiderii unităților de învățământ. Precizările vin din partea inspectorilor de muncă maramureșeni, după ce au fost primite mai multe întrebări pe această temă.
„Având în vedere mulțimea de întrebări adresate instituției noastre, pentru punerea în aplicare a dispozițiilor legis­lative speciale intrate în vigoare în această perioadă, facem câteva precizări, atât pentru angajatori, cât și pentru salariați, astfel: dispozițiile Legii nr. 19/2020 privind acordarea zilelor libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învă­ță­mânt, înregistrarea cererii și acordarea zilelor libere este obligatorie și nu opțională pentru angajator, excepție făcând doar acei angajatori stabiliți la art. 2 alin.(4) din lege”, a declarat inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș (ITM), Dragoș Năcuță (foto).
Șeful ITM a mai punctat că „refuzul angajatorului de înregistrare a cererii și/sau acordarea zilelor libere conform actului normativ în vigoare reprezintă o încălcare a actelor normative emise în perioada stării de urgență, fiind sancționabile în consecință pentru încălcarea acestor dispoziții. Conform dispozițiilor art. 1 alin.(1) din Hotărârea Guvernului nr. 217/2020 zilele libere plătite pentru unul dintre părinți în situația suspendării cursurilor sau închiderea temporară a unităților de învățământ, se acordă până la încetarea situației stării de urgență decretată, cu excepția zilelor lucrătoare din perioada vacanțelor școlare”.
În situația în care angajatorii au intenția concedierilor individuale sau colective, au obligația respectării procedurii concedierilor colective și respectarea perioadei de preaviz. Orice faptă care încalcă dispozițiile legale este considerată un abuz asupra stării de drept și va fi drastic sanc­ționată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.