Țăranii în vîrstă, scoși din piață

0
313

Sîmbătă dimineață, piața agroalimentară Izvoarele din Baia Mare a fost controlată de o echipă de polițiști locali. Producătorii agricoli cu vîrsta peste 65 de ani au fost sfătuiți de agenții de poliție locală să nu mai vină cu produse agricole la piață, ca măsură de siguranță în contextul epidemiei de coronavirus, ci să trimită în locul lor persoane din familie care au vîrsta sub 65 de ani. Măsura nu este agreată de micii agricultori, existînd obiceiul ca tinerii să lucreze în gospodărie sau fermă, iar cei în vîrstă să meargă la piață cu marfa de vînzare.
În piață, producătorii agricoli sînt obligați să poarte mască și mănuși, iar atingerea produselor cu mîna neprotejată nu este permisă. Nu mai este admisă practica degustării, ci cumpărătorii aleg doar cu ochii marfa care le convine. Și atingerea banilor cu mîna neprotejată este o problemă, așa că țăranii oferă marfa cu mîna dreaptă și iau banii cu mîna stîngă. Uf, teama de virusul ucigaș ne copleșește!
La poarta pieței Izvoarele, după ora 10, a fost oprit un cumpărător cu vîrsta de 65 de ani, cu explicația că accesul persoanelor peste 65 de ani este permis doar între orele 11 și 13. Omul s-a întors din drum, fără să mai comenteze ceva, pentru a nu se face de rușine în fața lumii.
Deverul în piață nu era prea mare pînă la apariția epidemiei de COVID-19, însă nici acum vînzările nu sînt mai mari, cel puțin așa se vede din menținerea prețurilor; doar la cîteva produse au crescut conjunctural. Căutat este laptele crud, pe la amiază nu mai găsești, așa că prețul se menține la 3 lei/litru, după ce ani la rînd a fost 2,50 lei pe un litru.
Încă n-au apărut ridichile de lună de la producătorii locali – cele de pe tarabe sînt aduse din străinătate, via tîrgul angro. O femeie din Satu Nou de Jos vindea ridichi, dar erau mici, fără aspect comercial, cu 1 leu/legătură (le preferăm pe acelea). Cele din import sînt mari și costă 2 lei/legătură.
Sîmbătă, în piața mare, erau doar doi legumicultori din Pericei-Sălaj, deci prețul rădăcinoaselor era mai mare ca în zilele de peste săptămînă. Morcovi 4 lei/kg. Pătrunjel rădăcină 10 lei/kg. Țelină 10 lei/kg. Ceapă uscată 6 lei/kg. Usturoi 30 lei/kg. Ceapă pentru plantat 10 lei/kg. Fasole uscată 10 lei/kg. Cartofi 4 lei/kg, în creștere de la 3 lei/kg (profitînd că erau singuri cu cartofi de casă la piață). Satul Pericei din Sălaj aprovizionează Baia Mare cu legume rădăcinoase!

Femei tinere cu vînzărie la piața Izvoarele

A scăzut prețul verdețurilor de primăvară vîndute la grămadă: urzici 1,50 lei/kg, măcriș 1 leu, leurdă 1 leu, cererea fiind sub ofertă. Cumpără urzici și oameni de la țară! Ștevia încă n-a ajuns pe tarabe.
Piața este dominată de lapte și produse lactate, cel puțin 30-40 de țărani vin cu lactate la „Izvoarele”. Lapte de bivoliță 7,50 lei/litru (vin la piață doar doi-trei crescători de bivolițe). Lapte de capră, 8 lei/litru. Brînză proaspătă din lapte de vacă 10-12 lei/kg. Smîntînă 10-12 lei/litru. Caș din lapte de vacă 20 lei/kg. Brînză „burduf” (frămîntată) 20 lei/kg. Telemea proaspătă de vacă 17 lei/kg. La unele femei, găsești telemea de oaie maturată 25 lei/kg și brînză usturoaie de oaie, de anul trecut, tot cu 25 lei/kg (calitatea gustativă este superioară produselor proaspete). Cel mai scump produs lactat este cașcavalul, 30 lei/kg, după ce într-o vreme a urcat la 35 lei/kg. Este un semn că piața reacționează la concurența cu supermarketurile, pentru menținerea clienților. Zer pentru acrit ciorbe, 2 lei/litru.
Au căutare ouăle de găină, dar prețul se menține la 0,80 lei/kg, invocată fiind calitatea față de ouăle de fermă.
Au trecere sîmburii de nucă, cu 20-25 lei/kg. Tot pentru masa de Paști, se vinde vin de casă cu 6 lei/litru. Pălincă de prune 25 lei/litru, de mere 20 lei/l, de pere 30 lei/l.
Femeile au magiun și dulceață, unele recunosc că au adăugat zahăr, altele nu. Costă 30 lei/kg, sau 18 lei pentru un borcan de 800 ml, la o femeie din Șindrești, care vindea și fasole uscată, cu 15 lei/litru, și arpagic, cu 10 lei/litru.
Merele se mențin la 3 lei/kg, avînd în vedere oferta mare din import, la acest preț. Pere 6 lei/kg, de import, dar sînt și ță­rani care vînd pere similare ca aspect, dar tot fără aromă. Măceșe uscate, pentru ceai, 5 lei/litru.
Mălai de pîrgă pentru mămăligă, 4 lei/pungă. Păsat pentru sarmale, 4 lei/pungă. Făină albă (de la un producător din Satu Mare), 2,50 lei/kg, în urcare de la 2 lei/kg.
Magazinul de semințe din piața mare vinde semințe de porumb, în saci de 25.000 de boabe, suficiente pentru 0,40 ha, la prețul de 125-210 lei, după producător: Turda, Pioneer… Arpagic din Olanda, 17 lei/kg. Cartofi de plantat, 10 lei/kg, din Olanda, roșii și albi, la sac de 5 kg. Pomi fructiferi (măr, cireș), 17 lei/bucată.
Un bărbat vindea semințe de trifoi și lucernă, decuscutate, cu 15 lei/kg. Semințe de ghizdei, 25 lei/kg. Semințe de lolium (iarbă),10 lei/kg. Semințe de dovleac, 5 lei/litru.
Mierea nu e în criză, pe piață vin zilnic 4-5 producători. Mierea polifloră costă 30 lei/kg, iar cea de salcîm, 40 lei/kg. La negociere, prețul scade cu 5 lei pe borcan mare. Polen crud 100 lei/kg. Polen uscat 80 lei/kg.
O femeie produce acasă și vinde tăiței, fidea și laște, 50 lei/kg (10 lei/200 g).
Produsele din carne de porc, slănină, cîrnaț, șuncă, jambon, jumări, sînt interzise la piață, de cînd cu pesta porcină africană, dar la comandă puteți cumpăra. Costă 20-25-30 lei/kg.
A apărut o noutate. Țăranii le dau cumpărătorilor numărul de telefon pentru comandă, cu transportul produselor la domiciliu: „Lapte, brînză, smîntînă, ouă, sîmburi de nucă, slănină afumată, vin, țuică, fasole uscată etc., tel. 0766-234033, Coruia, calitate de casă”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.