Recunoștință halatelor albe

0
35

A lăuda pe cineva în ziua de astăzi devine suspiciune. A-i recunoaște cuiva meritele trezește semne de întrebare. Este o viziune păcătoasă, legată de alte articulații politice. Uneori, marilor specialiști li se evidențiază păcatele lumești și apoi calificarea. Nu am înțelegere pentru cei care sparg rigorile legii, dar nici față de cei care afundă omul după bunul plac. Apoi se dovedește că nu este vinovat, și nimeni nu răspunde pentru structura ticăloșiei. Cât aș fi de exigent cu lumea cotidiană, nu pot să nu decupez din realitate profesii care nu ne lasă de izbeliște. A venit virusul, cu corona lui, încât lumea și-a pus o mască de nu ne mai cunoaștem.
În această stare confuză avem nevoie de repere. Iar când este vorba de sănătate, avem nevoie de medici și tot ce presupune o asistență medicală salvatoare. De când cu înaintarea pandemiei, vedem la televizor specialiști care încearcă să ne calmeze avariile sufletului. O mare parte dintre ei sunt acolo, în spitale, lângă patul bolnavilor. Se luptă cu nevăzutul virus, încearcă să vindece efectele lui. Este o boală devastatoare, nemiloasă care, nu de puține ori, transformă cadrele medicale în pacienți. Fără să fac vreo uzurpare a configurației democratice, la ora actuală liderii sănătății noastre sunt medicii. Unii ni se arată, cu firești și necesare sfaturi, dar cei mai mulți sunt prin spitalele țării fără să le știm numele. Asupra acestei profesii, acum, este o presiune enormă.
Trăim vremuri încordate, pentru care nu am fost pregătiți. Cei bolnavi suferă, unii se sting din viață. Cei care am fost feriți de boală suntem, nu de puține ori, agitați, nervoși, speriați. Avem nevoie de garanții de viață. Câțiva medici și-au transformat profesia în vindecători publici. Doctorii Arafat, Streinu Cercel, Rafila, Musta, și mulți alții, au devenit lideri de opinie medicală. Din păcate, uneori, au parte de vorbe nemeritate. Rezistă la reproșuri, uneori aventuriste, cu armură politică. S-a detașat și numele noului ministru al sănătății, Nelu Tătaru. Îl văd și eu ca dumneavoastră, acolo unde este nevoie de umărul de ministru. Concret și responsabil. A fost primul demnitar care s-a deplasat la Suceava, în focarul periculos. Mi-a atras atenția, apoi, prin deciziile rapide pe care le-a luat. Nu a avut emoții nici când a propus militarizarea spitalului din fosta cetate de scaun. Nici când a fost nevoie de înlocuit nepricepuții cu profesioniști. S-a dovedit exigent în numele binelui.
Într-un teren nepregătit pentru o luptă de acest gen e nevoie de reacții rapide pentru înfrângerea adversarului. Din păcate, în multe părți ale frontului, soldații medicinei românești mai luptă cu mâinile goale. Și ei continuă să salveze vieți, să ne încurajeze, să ne administreze doze de speranță. Deși lângă ei moartea nu are cuvinte. Ei nu au voie să fie triști, ezitanți. Așa le este jurământul solemn, liber și pe onoare. Să-și consacre viața în numele umanită­ții, să-și exercite profesia cu conștiință și demnitate, iar sănătatea pacienților le este o obligație sacră. Mai sunt frecușuri în teritoriu. Sunt oameni învinși de funcții. Nu-i bine că este pus în ecuație un calcul politic. Acum, când s-a întins negura și peste lumea noastră, politica este tocmai viața. Virusul nu alege, culege.
Lăsați specialiștii să conducă sănătatea țării. Sunt momente în istorie când specialiștii dispun, iar oamenii politici îi ajută. Fără să-și piardă din prerogative. Aduc recunoștință și corpului medical din Maramureș. Doctorițe și doctori, asistente și asistenți, infirmiere, SMURD și serviciul de ambulanță, direcție de sănătate publică, șoferi de pe salvare, liftiere și femei de serviciu, toți fiind în linia întâi pentru sănătatea noastră. A fost și Ziua Mondială a Sănătății. Cinstită cum se cuvine. Dar acum, pentru ei, ziua aceasta se transformă în acum și acolo unde este nevoie. Pentru ei, mulțumiri și recunoștința noastră. Cunoscuți, prieteni sau pur și simplu corpul medical din Maramureș. Noi, ceilalți, trebuie să-i privim cu grijă, dar și cu încredere. Nu trebuie să ne panicăm, dar nici să fim relaxați. Toți trebuie să conștientizăm că trăim o cumplită criză de sănătate publică. Cu grija noastră față de noi, putem fi de folos medicilor! Sănătate bună pentru toți!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.