Pensiile nu pot fi poprite, pensionarii nu pot fi executați silit

0
31

Ordonanța de Urgență nr. 32/2020 prevede că se interzice poprirea sau executarea silită a tuturor conturilor alimentate de Casa Națională de Pensii.
Aşadar, pensionarii nu mai pot fi popriți sau executați silit pe conturile de pensie. În cazurile în care au avut loc executări silite în aprilie, sumele vor fi restituite cu pensia din luna mai.
Măsura vizează exclusiv conturile de pensie, adică nu și veniturile din alte surse. De exemplu, veniturile din colaborări ale pensionarilor vor putea fi în continuare poprite și li se va putea aplica executarea silită. De asemenea, OUG nu atinge depozitele bancare ale pensionarilor, conturile de economii, acțiunile bursiere sau altele, acestea putând fi la rândul lor poprite sau executate silit.
Apoi, pe perioada situației de urgență, nu se suspendă popririle înființate în vederea recuperării debitelor din prestații constituite ca urmare a unei infracțiuni, precum și cele reprezentând rente, ori sume datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocații pentru copii, în condițiile Codului de Procedură Civilă.
Şi un ultim aspect. Nu este vorba despre ștergerea datoriilor, deoarece sumele datorate vor intra la plată și vor fi iar supuse procedurilor de recuperare, la două luni după expirarea stării de urgență.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.