Antrenorul emerit de fotbal Elemer Neuschli ne salută din Spania!

0
135

Pe „meșterul” Elemer Neuschli, că așa îi spuneau micii fotbaliști pe care-i antrena alături de prof. de educație fizică Daniel Pop, îl cunosc de prin anii 2009-2010. Ce surprindea încă de la început era ordinea și supunerea cu care micii fotbaliști care băteau la poarta performanței și celebrită­ții executau exercițiile fizice și tactice pe terenul din Complexul Sportiv Phoenix.
Fiul meu Iuliu-Ionuț a făcut fotbal cu dânsul iar echipa de juniori se numea, dacă îmi aduc bine aminte „Cuprom”, apoi CS Independența și nea Emi era ca un părinte pentru el și colegii lui, dându-le atât sfaturi sportive cât și pentru viață. Nu suporta lenea, chiulul de la antrenamente și îi prefera pe fotbaliștii care executau cu sfințenie ideile lui tactice. Îmi amintesc de un meci jucat pe terenul de la Satu Nou unde fiul meu a jucat cu piciorul aproape rupt, după o intrare criminală a adversarului. Când l-am întrebat de ce nu a cerut schimbare, mi-a spus că nu a vrut să-l supere pe meșter. Mereu echipat în trening de firmă, antrenorul de statură mică așa gen Constantin Teașcă, sosea la stadion, indiferent că era meci sau antrenament, cu o jumătate de oră înainte, să se convingă singur că totul este în ordine, că băieților nu le lipsește nimic. Era ordonat, priceput și totodată și un fin pedagog. Îi încuraja pe băieți și când scorul le era nefavorabil și le insufla dorința de a câștiga în retur, de a-și lua revanșa în mod sportiv pe teren.
Când plecau în cantonament sau turneu, părinții copiilor, pentru că nu aveau mai mult de 12-13 ani, erau liniștiți că vor fi supravegheați și educați așa cum trebuie. Nea Emi era un familist convins, nu avea vicii și mânca fotbal pe pâine de dimineață până seara! Au fost vremuri frumoase, îmi amintesc cu plăcere și nostalgie că au participat la un turneu de juniori în Franța, unde echipa de tineri fotbaliști conduși de Elemer Neuschli s-a întâlnit cu marele portar Bernard Pascal Maurice Lama!
Întrebându-l despre ultimele performanțe fotbalistice, mi-a trimis această fotografie cu echipa antrenată de dânsul și calificată la turneul final de la Iași, Steaua București terminând pe primul loc, Phoenix-ul lui Elemer Neuschli pe doi, urmând apoi alte echipe interesante ca Bacăul, Focșaniul și Bistrița!
Pentru tot ce ați făcut pentru fotbalul băimărean într-o carieră lungă de peste 60 de ani, de fotbalist, antrenor, manager, nea Emi Neuschli vă spun: JOS PĂLĂRIA!
Gelu DRAGOȘ

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.