Ziua Mondială a Astmului

0
31

Marți, 5 mai, a fost Ziua Mondială a Astmului, fiind marcată în întreaga lume. Evenimentul, organizat de către Inițiativa Globală pentru Astm, are ca obiective atragerea atenției asupra astmului, îmbună­tățirea calității îngrijirii persoanelor cu această afecțiune și asigurarea tratamentului adecvat în fiecare etapă a afecțiunii.
Sloganul din acest an este “STOP deceselor cauzate de astm!”
În contextul pandemiei COVID-19, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică și Societatea Română de Pneumologie atrag atenţia asupra modului cum afectează persoanele care suferă de astm, explicând că este extrem de important ca pacienții cu astm să evite, în această perioadă, complicațiile și să fie foarte responsabili în ceea ce privește tratamentul. Contextul pandemic a scos în evidență impactul bolilor respiratorii în general, al astmului bronșic în particular, ca o importantă problemă de sănătate publică, problemă care necesită supraveghere și evaluare continue.
Datele epidemiologice arată o creștere importantă a numărului de pacienți, în condițiile expunerii la factorii de mediu: poluare, alergeni, ori sociali: fumatul, ceea ce determină o presiune tot mai mare asupra sistemelor de sănătate.
Astmul bronșic este o boală cronică tratabilă, dacă astmaticul duce o viață normală, dacă respectă strict schema de tratament recomandată de medicul de specialitate (pneumolog sau alergolog).
În România, incidența astmului are tendință ascendentă, înregistrându-se în fiecare an 1,5 cazuri noi de boală la 1.000 persoane. 1 din 20 de copii de vârstă școară poate suferi de astm. La populația generală, prevalența astmului bronșic în România este estimată la 4-6% – arată datele OMS.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.