Final de an şcolar trist

0
803

• Tatiana Cauni: „sunt triști, frustrați, unii chiar revoltați”

Anul acesta şcolar se încheie într-o notă tris­tă şi asta din cauza faptului că elevii nu mai au şansa de a se revedea în spaţiul şcolar. Dacă cei mai mulţi se consolează cu speranţa revederii în toamnă, liceenii din clasa a XII-a sunt cei mai mâhniţi. Şi asta pentru că nu se vor putea bucura de nimic din toată feeria finalului de liceu. Despre toate aceste melancolii ne povesteşte în cele ce urmează prof. Tatiana Cauni de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” Baia Mare, dirigintă de clasa a XII-a…
Reporter: Elevii nu se mai întorc la şcoală în acest an şcolar. Cum au primit vestea?
prof. Tatiana CAUNI: Cred că, în sufletul lor, știau că acest lucru se va putea întâmpla. Dar, ca orice adolescent căruia îi lipsesc prietenii, cred că sperau să se revadă după 15 mai în curtea liceului, să se îmbrățișeze, să povestească, poate să ne întâlnească și pe noi, profesorii. Tinerilor le lipsește foarte mult socializarea. Chiar dacă unii dintre ei nu sunt dornici să învețe foarte mult, școala le oferea un refugiu, o scăpare de un anturaj prost, de dramele din familie, un loc în care vorbeau, cel puțin în pauze, despre ei și între ei. Cred că acest lucru le lipsește, nu preocuparea în sine de a învăța. Și, spre surprinderea mea, unii dintre ei sunt obosiți pentru că stau toată ziua cu telefonul, laptopul în față pentru a studia. Poate ar fi interesant (bine) să se facă un studiu despre impactul/consecințele acestor multe ore petrecute în fața unui ecran de telefon, laptop, tabletă de către un copil, uneori de întreaga familie, dacă unul sau doi părinți sunt profesori. Înainte, la tot pasul găseai puncte de vedere/ studii despre cât de nociv este acest fenomen în rândul copiilor. Spun acest lu­cru pentru că, din toamnă, probabil, vor mai exista perioade în care vom apela la școala „de acasă” și poate ar fi bine să gestionăm altfel numărul de ore în mediul virtual. Nu cred că ar trebui pus un semn de egalitate între orele face to face din clasă cu cele face to face din mediul virtual. Ar trebui delimitat foarte clar acest termen de „învățare on-line” utilizat atât de des printre noi. Dar cred că acest subiect poate fi abordat într-o altă discuție.
R.: Eşti şi dirigintă, chiar la clasa a XII-a. Sunt trişti liceenii că nu se vor bucura de toate festivităţile aferente finalizării clasei a XII-a?
prof. T.C.: Spre deosebire de elevii mei din clasele IX-XI care poate trec mai ușor peste dezamăgirea faptului că nu se vor vedea până în toamnă, cu absolvenții de clasa a XII-a e un pic mai dificil. Știu că soluția aleasă e cea mai bună, „safe” cum spun ei, pentru ce înseamnă expunerea lor și a familiilor din care fac parte, dar pentru că există un dar, sunt triști, sunt frustrați, unii chiar revoltați. Și nu poți să-i condamni pentru că au avut așteptări, și-au fă­cut planuri: ultimul copoțel, ultima oră de dirigenție cu strigarea catalogului, sala de clasă aranjată de cei mai mici (a XI-a), ținuta de final cu tematică pentru fiecare clasă, amintirile din albumul de final de an, poza de grup cu profesorii, părinții care-i așteaptă cu emoție în curte, în aplauzele prietenilor, ale colegilor mai mici și ale profesorilor, pe ritmurile Gaudeamusului răsunând în boxe, tremurul vocii atunci când se rostesc discursurile (șefului de promoție, cel care primeşte cheia) sau așteptarea lor pentru ca unul dintre părinți să vină în țară pentru a-i ține în brațe la finalul absolvirii… Poți să-i condamni? Unii dintre ei poate nu vor face facultate pentru a „gusta” un pic din această magie, alții poate vor avea această șansă a unei absolviri… cine știe? E o situație atipică pentru toți, știm acest lucru și o știu și ei… dar faptul că ei simt, că le lipsește ceva, e absolut firesc. Cu siguranță vor trece peste acest moment. Celor 21 de absolvenți din clasa mea le spun că timpul e singurul care le va atenua dezamăgirea, că sunt unici, tocmai pentru că fac față acestei situații deloc înțelegătoare cu sufletul lor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.