Prețuri în piața țărănească

0
132

Municipiul Baia Mare nu a închis piețele agroalimentare, așa cum au făcut alte primării din județul Maramureș.
În piața Izvoarele, domină însă intermediarii, comercianți care aduc legume și fructe din import. Roșiile de seră, probabil din Polonia, costă 6-8 lei/kg, după mărime. Castraveții proaspeți de import, 5 lei/kg (în piața Angro, castraveții de la solariile din comuna Matca-Galați costă 3,50 lei/kg, dar n-au gustul specific, semn că au fost fertilizați chimic în mod intensiv). Conopidă 8 lei/kg. Varză proaspătă 3 lei/kg (mai ofilită, 2,50 lei/kg). Căpșuni de import, 12 lei/kg. Un piețar vindea căpșuni din Halmeu, cu 20 lei/kg. Țăranii nu mai au cartofi de vînzare, așa că am cumpărat 10 kg de la un producător din județul Satu Mare, cu 15 lei (din piața Angro).
Un apicultor din Fersig vindea miere cu 23-25-26-27 lei / 950 grame (polifloră, rapiță, tei, coriandru); miere de salcîm și miere de pădure, de anul trecut, cu 40 lei / 950 g (borcan de 720 ml). Ouăle de găină de casă s-au scumpit de la 80 la 90 de bani, iar spre sfîrșitul zilei de piață un ou costă 1 leu/bucată. Laptele de vacă oscilează între 3 și 2,50 lei/litru. Lapte de capră 8 lei/litru. Lapte de bivoliță 10 lei/litru.
Cașul de oaie, proaspăt, are prețul de 25 lei/kg. Urda, 25 lei/kg. Cașul din lapte de vacă a rămas la 20 lei/kg (18 lei/kg, după-amiaza). Vin de casă 7,50 lei/litru. Pălincă 20 lei/litru. Sîmburi de nucă 25 lei/kg. Lobodă de cultură 2 lei/grămadă (12 lei/kg). Fasole boabe 22 lei/kg (la o femeie din Satulung, era singura cu fasole de „casă”, cel puțin așa se lăuda). Mai există leurdă și urzici, 1 leu/grămadă. Spanac proaspăt 5 lei/kg, în scădere de la 8 lei/kg. Ceapă verde 1 leu/legătură de 5 cepe. Ridichi de lună 2 lei/legătură cu 5-6 bucăți (8 lei/kg). Salată verde 1 leu/căpățînă (6 lei/kg).
Făină albă și integrală de la o moară din Satu Mare, 2.50 lei/kg. Mălai 2,50 lei/kg (2 sortimente). Griș 3 lei/kg. Porumb boabe 1 leu/kg. Grîu boabe 1,50 lei/kg. Triticale boabe 1,50 lei/kg. Orz boabe 1,50 lei/kg. Ovăz boabe 2 lei/kg. Floarea-soarelui boabe 2,50 lei/kg. Furaj de cereale măcinate în amestec 1,50 lei/kg. Tărîțe de grîu 1,50 lei/kg.
În piață, producătorii și comercianții nu sînt separați clar pe două sectoare distincte, ci se amestecă între ei, așa că nu mai știi de la cine cumperi și nici ce cumperi! Piețarii respectă regulile, poartă mască și mănuși. Clienții poartă mască. Poliția tocmai a început un control în piață și s-a oprit la un stand cu plante ornamentale.

Semințe de legume

Magazinele de comercializare a semințelor din zona pieței agroalimentare Izvoarele din Baia Mare vînd arpagic pentru plantat la prețul de 15 lei/kg. Semințele de legume și zarzavaturi, la plic de 4-5 g, pentru grădinile de lîngă casă, costă 2-2,50 lei/kg (morcovi, pătrunjel etc.).
Semințele de legume hibride, profesionale, au prețul între 10 și 250 lei, fiind calculate la număr, nu la gram. Semințele de flori, de circa 200 de feluri, costă între 2 și 3 lei/plic. Se mai caută pămîntul de flori (1 leu/litru), plasa pentru castraveți, folia neagră pentru mulcire (să nu crească buruieni printre rîndurile de plante) – costă 20-40 lei pentru 120 de metri pătrați, după grosime. Alte inputuri: îngrășăminte chimice, pesticide. Oamenii caută și ce nu te aștepți: semințe de … cartof dulce.

Răsaduri la pahar nutritiv

Florentin Mureșan, tel. 0747-839.683 (facebook: Grădina ta)

Pe lîngă cei care vînd răsaduri produse în răsadniță clasică, au apărut producători de ră­saduri în seră/so­lar încălzit, crescute în ghivece nutritive.
Florentin Mureșan din Satu Nou de Sus se ocupă de mai mulți ani cu răsadurile în ghivece nutritive, are acum multe specii și soiuri de legume. Răsad de roșii, 2-3 lei/fir (din 5 soiuri). Ardei 1 leu/fir (5 soiuri). Vinete 1 leu/fir. Castraveți 2 lei/fir. Țelină 1,50 lei/fir. Pătrunjel 2 lei/fir. Varză 1 leu/fir. Gulie 1 leu/ fir. Răsaduri de plante aromatice 2 lei/fir (6 feluri). Răsa­duri de flori 2 lei/fir (5 feluri).
În piață sînt de vînzare și răsaduri „cu rădăcină”, mai ieftine, 20-30 bani/fir, după înălțime.

Ghivece de flori

Piața Izvoarele oferă multe feluri de flori la ghiveci, pentru transplantat în fața casei, produse pe plan local sau aduse din alte județe.
Garofițe 3-5 lei/ghiveci, după mărime. Verbină 2 lei/ghiveci. Crăițe înflorite 2 lei. Begonii 2 lei. Panseluțe 1,50 lei/fir. Dar există și ghivece cu flori gata pentru a fi puse pe balcon sau verandă, costă 10-30 lei pe bucată. Florile tăiate sînt aduse în general din Olanda, un buchet are prețul între 25 și 50 de lei, după mărime și compoziția florală. Cele mai scumpe sînt calele.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.