Baia Mare, 13 Mai 2020 • Trebuie să fim responsabili pentru noi și cei din jurul nostru, pentru întreaga comunitate

0
729

Zilele au fost multe, lungi și pline de incertitudini, răbdarea pusă la mare încercare, pacienți pozitivi, mulți vindecați, o perioadă în care toți ne-am reevaluat prioritățile.
În Baia Mare și în întregul județ Maramureș infecția cu coronavirus, contrar tuturor estimărilor și părerilor pesimiste, a fost bine evaluată, supravegheată și tratată.
Echipa formată din autorități, medici, personal medical, aparținătorii pacienților a contribuit ca județul Maramureș să nu înregistreze multe cazuri de infecție cu coronavirus deși afluența de maramureșeni întorși acasă din străinătate în ultimele două luni a fost suficient de mare.
Mai sunt câteva zile până la ridicarea Măsurilor de urgență și declararea Stării de alertă. La o analiză mai profundă a tot ce se întâmplă în comunitate, constat că Măsurile de urgență au avut eficiență pentru că au fost respectate, iar teama oamenilor de a se îmbolnăvi i-a determinat să se protejeze pe ei și cei din jurul lor.
Starea de alertă nu trebuie considerată o măsură de relaxare, ci o etapă în scopul protejării dreptului la viață. Măsuri temporare, după caz, graduale, pentru ocrotirea sănătății și pentru prevenirea și combaterea altor epidemii. Purtarea măștii, spălarea și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, păstrarea unei distanțe între persoane, triajul epidemiologic pentru întregul personal la intrarea în serviciu sunt proceduri fundamentale, care trebuie să ne însoțească mereu.
Este greu să ne adaptăm la o nouă etapă ușor relaxată, dar cu norme igienico-sanitare obligatorii care să ne ajute la limitarea răspândirii oricărui virus.
Orice acțiune, activitate sau gest trebuie analizate cu maximă responsabilitate în perioada următoare pentru a evita un nou val de îmbolnăviri.
Va fi greu să ne urcăm într-un avion, într-un alt mijloc de transport cu multe persoane care tușesc și strănută, să gândim că unul dintre ei este purtător de coronavirus pe care poate să ni-l dea și nouă.
Nu trebuie să fim supuși unui set de reguli rigide, dar trebuie să fim responsabili pentru noi și cei din jurul nostru, pentru întreaga comunitate. Măsurile igienico-sanitare minimale ne pot salva viața.
Pentru ca toate aceste măsuri de prevenire a bolilor să fie îndeplinite, lumea are nevoie de lideri capabili care să îndrume și să protejeze omenirea de-a lungul pandemiei.

Dr. Viorica Cherecheș,
Deputat de Maramureș

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.