Bolnavii de cancer sunt mai vulnerabili la infecțiile virale

0
18

Bolnavii de cancer sunt mai vulnerabili la infecțiile virale, având risc de a fi infectați de 4 ori mai mare și risc de deces de 10 ori mai mare, a declarat dr. Dumitru FILIP – medicul șef al secției Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.
La nivelul secției Oncologie s-au luat decizii de reducere a impactului epidemiei COVID-19 asupra asistenței medicale oncologice astfel:
• planificarea pacienților pentru a se minimiza timpul petrecut în spital și, implicit, să se reducă, la maximum, interacțiunea medic – personal sanitar și pacientul cu cancer
• ierarhizarea prioritară a îngrijirilor oncologice: pacienți tratați cu intenție curativă, pacienți tratați paliativ linia I, pacienți tratați paliativ < 70 ani și alți pacienți tratați paliativ.
Îngrijirile paliative exclusive se vor asigura în alte spitale, cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică.
S-au decis alternative la spitalizarea convențională:
• înlocuirea tratamentelor intravenoase cu forma orală, acolo unde este disponibilă, tratament și analize la domiciliu
• tratamentele subcutanat (factori de creștere) se fac la domiciliu
• pacienții cu cancer metastatic cu creștere lentă și controlat cu aceeași terapie – se iau în considerare pauzele terapeutice.
Pentru spitalizare de zi, toți pacienții trebuie să poarte măști. Distanța trebuie să fie de minimum 2 metri între pacienți. Recoltarea se va face etapizat. Se va evita contactul cu personalul medical, acolo unde nu este absolut necesar (ex. Vizita follow up, Rp hormoterapie). Se va scurta durata de spitalizare, prin reevaluarea schemelor de tratament, analize la domiciliu, dacă este posibil, transmiterea analizelor de laborator prioritar pentru pacienții oncologici, reducerea procedurilor birocratice excesive.
Controalele periodice se reprogramează – precizează dr. Dumitru Filip. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.