Evoluția pestei porcine

0
56

Boala porcilor numită pestă africană a apărut în România în anul 2017, la Botiz – Satu Mare, și de atunci au fost înregistrate 2.894 de focare de PPA (pestă porcină africană), din care au fost stinse 2.260.
De la 1 ianuarie 2020 și pînă în prezent, au apărut 225 de noi focare de PPA (nici unul în Maramureș). Mai sînt active 280 de focare, în 153 de localități din 20 de județe (nici unul în Maramureș). În 21 de județe, au apărut 3.537 de mistreți morți din cauza pestei porcine africane, Maramureșul fiind între aceste județe, cu 42 de mistreți găsiți morți și 13 mistreți vînați depistați cu PPA la analiza de laborator. Au fost despăgubiți 15.097 de proprietari (inclusiv asociații de vînătoare), cu suma de 440.818.650 lei. În județul Maramureș, au fost plătite despăgubiri pentru toți proprietarii afectați.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș le recomandă proprietarilor de porci să nu îi lase liberi pe pășune sau în pădure – există riscul să vină în contact cu porci sau mistreți bolnavi de pestă. Pesta evoluează și în țările vecine, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, deci grija trebuie să fie mărită. Orice caz de porc sau mistreț cu comportament modificat trebuie să fie anunțat la medicul veterinar concesionar din comună.
Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, dar are un impact mare la nivel economic și social. Ne-a informat dr. Sirtonius Sima, purtător de cuvînt DSVSA Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.