Scutul pădurii

0
31

În luna aprilie 2020, Garda forestieră județeană Maramureș (șef serviciu ing. Alin Cîmpan) a făcut controale, împreună cu agenți de la Biroul pentru combaterea delictelor silvice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș, la trei societăți comerciale din Baia Mare și Budești, unde au găsit nereguli mari și au dat amenzi în valoare de 26.000 lei. Gardienii au confiscat 385 mc lemn de lucru, lemn rotund și cherestea de rășinoase, în valoare de 67.000 lei.
Garda forestieră județeană Maramureș are sediul în localitatea Tăuții de Sus (oraș Baia Sprie), str. Cărămizilor nr. 55, tel. 0262-212.090. Cei 7 salariați fac controale la sesizarea cetățenilor, proprietarilor de pădure, composesoratelor, autorităților, firmelor, vizînd fondul forestier silvic și cinegetic. În anul 2019, au efectuat 92 de controale în ce privește respectarea Codului silvic și a trasabilității materialului lemnos, fiind date 76 de amenzi contravenționale, în valoare de 210.000 lei. În 20 de cazuri, au fost sesizate organele de cercetare penală (Parchetul), prejudiciul constatat fiind de 4,5 milioane lei. De asemenea, a fost imputată cantitatea de 2.400 de metri cubi de lemn tăiat ilegal (cioate nemarcate). Gardienii forestieri din Maramureș au participat ca membri în 40 de comisii de evaluare a pagubelor produse de vînat în culturile agricole și în efectivele de animale domestice.
Recent (martie 2020), gardienii au efectuat un control pe malul rîului Tisa, în zona Remeți, găsind 421 de cioate în luncă, rezultate din tăieri ilegale de arbori. S-a calculat volumul de lemn furat de 175 mc, în valoare de 60.000 lei. Au fost sesizate organele de cercetare penală, pentru găsirea autorilor infracțiunii.
Garda forestieră are atribuții și în notificarea pădurilor de maximum 30 ha, pentru luarea în pază de către ocoalele silvice de stat. De asemenea, pe submăsura 15.1, au fost avizate dosarele tehnice de împădurire. Proprietarii de păduri din zonele de protecție, cu restricții în recoltarea masei lemnoase, beneficiază de compensații acordate cu avizul Gărzii forestiere. Perimetrul de ameliorare Nireș a fost predat proprietarului, Composesoratul Dămăcușeni, după investiția de 270.000 lei de la stat, din fondul de reconstrucție a terenurilor degradate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.