A început pastoralul albinelor

0
57

Cu o întîrziere de circa 2 săptămîni, au înflorit salcîmii și a început pastoralul albinelor. Cu toate că vremea este rece (pe lîngă rîuri, a brumat), apicultorii se deplasează cu stupii în zonele acoperite de păduri mari de salcîm, mai ales în județul Satu Mare, la granița cu Ungaria. Acum este și Ziua Mondială a Albinelor, prilej să recunoaștem importanța acestei specii pentru viața pe Pămînt și s-o protejăm.
Statul îi susține financiar pe crescătorii de albine cu fonduri europene nerambursabile, pentru a-și moderniza stupinele și liniile de procesare a mierii. Pe țară, în perioada 2014-2020, peste 4.400 de apicultori au primit fonduri nerambursabile în cadrul programului național de dezvoltare rurală PNDR, suma alocată apiculturii prin Agenția de finanțare a investițiilor rurale AFIR fiind de 85 milioane euro. Au fost susținuți financiar 600 de tineri apicultori instalați în stupină, cu suma de 25 milioane euro (40.000 euro/tînăr). Pentru modernizare, peste 3.700 de exploatații agricole mici au încasat suma de 56 milioane euro, iar 4 procesatori de miere au decontat 1 milion de euro. Nouă fermieri au înființat un grup de producători, primind de la stat 110.000 euro. Aproape 50 de apicultori au încasat peste 700.000 euro pentru a crea lanțuri scurte de aprovizionare cu produse apicole. Statul decontează și o bună parte din valoarea medicamentelor antiparazitare.
Vremea fiind răcoroasă (noaptea, temperatura scade pînă la 2-3 grade Celsius, mai ales pe văi, în zonele unde circulă curenți de aer), florile de salcîm dau puțin nectar și polen și albinele nu au spor. Apicultorii se plîng de acest început de an pastoral. La piață, mierea polifloră, din recolta anului 2019, se vinde cu 20 lei/kg.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.