Au apărut cireșele în piețe

0
184

• Ieri, în piața Izvoarele din Baia Mare, erau patru producători agricoli cu cireșe de vînzare, din Satu Nou de Jos. Un kilogram de cireșe costă 10 lei, dar o femeie le vindea cu 8 lei/kg (erau mai necoapte). Gospodarii din Satu Nou de Jos au în livadă cireși clasici, cu port înalt, deci au nevoie de scări lungi și există pericolul de cădere. Dar prețul este bun, așa că urcă în pom chiar și la vîrsta de 65-70 de ani! Cireșele de import, din Grecia, costă 25 lei/kg (sînt mari și frumoase), dar mai mulți băimăreni cumpără cireșe locale, nestropite cu pesticide, ecologice, au gust foarte bun, dulce-acrișor. Sezonul va fi scurt, avînd în vedere că stoluri de grauri distrug recolta de cireșe de mai. Urmează cele de iunie.
• Prețurile sînt în scădere, laptele se vinde cu 2,50 lei/litru, față de 3 lei. Ouăle de găină costă 80 bani, dar găsești și cu 50 de bani pe bucată. Au apărut castraveții locali, costă 5-6 lei/kg, dar există și castraveți de import, costă 3 lei/kg. Încep să se coacă roșiile în solariile și serele producătorilor locali (7 lei/kg), dar pe piață se găsesc preponderent roșii din Oltenia (cele cu țîță) sau de import (Olanda), la prețul de 8-10 lei/kg. Gustul e fad.
Cașul din lapte de oaie se vinde cu 25 lei/kg, iar urda, cu 30 lei/kg. Telemea din lapte de vacă 16 lei/kg. Smîntînă 12-14 lei/litru. Ulei de floarea-soarelui (de casă) 20 lei/litru. Fasole uscată 13 lei/kg (de import). Fasole verde păstăi 15 lei/kg. Cartofi 1,50-3 lei/kg. Cartofi noi 4 lei/kg. Varză proaspătă 2 lei/kg. Ceapă, ridichi, salată verde – 1 leu/legătură.
Au apărut primele hribe, culese din pădurea satului Firiza, costă 50 lei/kg. Muguri de brad și de pin 10-15 lei/kg. Flori de soc 12 lei/kg.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.