Sfânta Liturghie Arhierească în duminica a VII-a după Paşti

0
65

Duminică, 31 mai 2020, duminica a VII-a după Sfintele Paşti, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Paraclisul Episcopal din Baia Mare, „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, cu începere de la ora 10,00, şi a rostit cuvânt de învăţătură.

Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta treime” Baia Mare, Pr. Adrian Morar, referent social în cadrul acestui sector, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Ionuţ Todorca, secretar eparhial.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Arhid. Ionuţ Pleş, slujitor al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” şi preşedintele Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi ai Catedralei Episcopale Maramureşene (ATOCEM), Diac. Lucian Burnar, de la secretariatul Episcopiei, teologul Onuţ Păcurar, responsabilul magazinului bisericesc de la Centrul Eparhial.

Cuvântul de învăţătură

La momentul chinonicului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură, în care s-a referit la Evanghelia duminicii şi la adevăratele învăţături creştine, pe care le avem sintetizate în Crez:

„Pentru noi, creştinii, acesta este adevărul pe care îl mărturisim: Dumnezeu este făcătorul cerului şi al pământului şi ziditorul nostru şi de Dumnezeu atârnă viaţa noastră, sufletul nostru, existenţa noastră întreagă, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Apoi Dumnezeu este Mântuitorul lumii, prin Iisus Hristos Fiul Său, pe Care L-a trimis în lume, Care ne-a dăruit Biserica Sa, unde ne arată adevărul, calea şi viaţa. El Însuşi este în Biserica Sa şi este calea, adevărul şi viaţa, iar în Biserică primim lumina şi darul Duhului Sfânt în Sfintele Taine şi lumina Evangheliei, lumina din Taine, lumina din Liturghie, din cuvânt, din iconografie, din tot ce-i în biserică primim lumină. De la botez se zice: Botezatu-te-ai, luminatu-te-ai, mântuitu-te-ai, sfinţitu-te-ai. De atunci începem această călătorie de luminare şi suntem însoţiţi de lumina Duhului Sfânt în toată viaţa noastră ca să vedem calea spre mântuire, spre sfinţire. Şi în Biserică,  Sfinţii Părinţi, că duminica aceasta sunt pomeniţi cei 318 Sfinţi Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, au aşezat toate dogmele, toată învăţătura de credinţă. În primul rând Simbolul Credinţei, care este învăţătura cea mai simplă, pe înţelesul tuturor creştinilor. Crezul conţine toată învăţătura de credinţă a Bisericii, care este în biblioteci întregi şi care este pentru teologi. Rostim Simbolul Credinţei mărturisind credinţa cea adevărată. Şi apoi, odată cu mărturisirea credinţei adevărate, trebuie să avem şi dreaptă vieţuire, şi dreaptă făptuire. Acestea sunt virtuţile pe care creştinul luminat şi omul lui Dumnezeu trebuie să le împlinească. Să ne ajute Dumnezeu ca să cunoaştem care este viaţa cea adevărată, să-L cunoaştem pe Singurul Adevăratul Dumnezeu, făcătorul Cerului şi al Pământului, Tatăl nostru cel din Ceruri şi pe Fiul lui Dumnezeu, pe Care L-a trimis, pe Iisus Hristos Mântuitorul lumii, iar Duhul Sfânt să adumbrească viaţa noastră, să ne întărească, pentru că este Domnul de viaţă făcătorul şi susţinătorul vieţii noastre.”

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.