Strategia de protejare a apelor, întîrziată

0
25

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa supune consultării publice documentul „Probleme importante de gospodărire a apelor în spaţiul hidrografic Someş-Tisa” (din care face parte și județul Maramureș), act care identifică apele poluate cu substanţe organice, nutrienţi, substanţe periculoase, precum şi impactul alterărilor hidromorfologice asupra calităţii apelor. Documentul poate fi consultat accesînd link-ul: http://www.rowater.ro/dasomes/Documente/Actualizari%202019/ Probleme%20importante %20de%20gospodarirea%20apelor_2019%20ABAST.pdf. Procesul de consultare a publicului se va încheia în 22 iunie 2020.
România nu a realizat obiectivele Tratatului de Aderare la UE, conform căruiau toate aglomerările mai mari de 2.000 locuitori trebuia să fie dotate, pînă în 2018, cu sisteme de colectare și stații de epurare a apelor uzate, iar aglomerările mai mici de 2.000 de locuitori, să utilizeze sisteme individuale adecvate. Pentru satele de munte și deal, se impuneau stații de epurare mici, epurarea naturală (în lagune) sau alte metode de epurare neconvenționale.
Dar jumătate dintre gospodăriile din județul Maramureș nu sînt racordate la un sistem centralizat și la stații de epurare, mai ales cele din sate, ba există și orașe fără canalizare și stații de epurare a apelor uzate. Documentul nu le nominalizează! Există și vești bune: cantitatea de apă disponibilă este de 5.000 litri/locuitor/zi, deci sîntem o țară cu resurse importante de apă, doar să o gospodărim mai bine.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.