Compromis între CL Groși, CJ Maramureș și Drusal

0
866

Joi, primarul Florin Boltea, viceprimarul Gavril Ardusătan și cei 11 consilieri locali ai comunei Groși (între care l-am remarcat pe taragotistul Dumitru Dobrican) s-au înființat în curtea firmei Drusal, cea care administrează depozitul provizoriu de deșeuri menajere, singurul autorizat din județul Maramureș, construit pe fosta pășune a Satului Nou de Jos. Era în ultima zi de valabilitate a contractului dintre cele două entități juridice.
Primarul, consilierii și cîțiva cetățeni din Satu Nou de Jos, cei mai afectați de mirosul urît emanat în aer de muntele de 50.000 t de gunoi menajer adus aici din tot județul, cereau ca depozitul de deșeuri să fie închis, urmînd ca „dealul” să fie transportat în alt loc, unde-or vrea!…
În curtea firmei de salubritate, la 100 m de halda uriașă de gunoi, groșenii au fost așteptați de Mihai Apan, directorul Drusal, de Gabriel Zetea, președintele Consiliului județean Maramureș, de Nicolae Ungur, prefectul județului Maramureș, de Alexandru Cozma, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, care le-au explicat situația în amănunt și le-au cerut să mai aibă răbdare încă vreo cîteva luni, pînă cînd va fi deschisă o altă rampă provizorie, probabil între satele Lăpușel, Coltău și Arieșu de Pădure, unde vor fi depozitate provizoriu deșeurile menajere colectate din tot județul, pînă la finalizarea sistemului județean de management. Ar mai fi o soluție de rezervă: gunoaiele să fie compactate în baloți și împachetate în polietilenă rezistentă (linia costă sute de mii de euro și trebuie importată din Suedia), cu posibilitate de depozitare îndelungată a baloților pe o simplă platformă de beton. O altă soluție posibilă ar fi construirea unui depozit în incinta fostului combinat Cuprom.

Primăria Groși încasează anual, pentru terenul de 1 ha închiriat firmei Drusal, suma de 230.000 lei (50.000 euro), însă locuitorii din Satu Nou de Jos nu doresc bani, ci să scape cît mai repede de poluarea produsă de grămada de gunoaie… Cînd bate vîntul dinspre răsărit, gazele emanate de depozitul de deșeuri ajung în sat și îi deranjează pe locuitori, între care se află mulți băimăreni mutați din bloc la casă (cum este deputatul Călin Matei).
S-au spus vorbe grele, consilierul local Sorin Gaje a amenințat cu sesizarea DNA, însă în cele din urmă, după 2 ore de discuții lămuritoare, s-a ajuns la o înțelegere între cele două părți. Pericolul ca rampa să fie închisă și gunoiul să nu fie colectat de la gospodăriile și firmele din localitățile județului a trecut, sau mai precis a fost amînat cu 3-4-5 luni. Președintele Gabriel Zetea a promis ajutor pentru dezvoltarea comunei Groși („pachet financiar compensator”), în schimbul înțelegerii situației în care ne aflăm cu toții.

Ioan NEGRU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.