Finanțare europeană pentru noul terminal la aeroport

0
178

Conducerea Aeroportului Internațional Maramureș a mai făcut un pas în ceea ce privește realizarea noului terminal. Documentația privind finanțarea nerambursabilă este aproape finalizată. Mai trebuie aduse doar ultimele completări de către cel care a făcut studiul de fezabilitate.
Terenul pe care se va extinde noua construcție a fost evaluat pentru procesul de expropriere, așa că sumele necesare au fost trecute în cerere pentru finanțarea lor.
„Am finalizat evaluarea terenului necesar pentru expropriere, fără de care nu puteam depune cererea de finanțare europeană pentru noul terminal. S-a expropriat un teren, s-a făcut evaluarea de către un expert tehnic autorizat. Deci pe acest teren se va construi terminalul nou, plus o zonă de parcare și alta destinată pentru transportul cargo. Noua construcție se va extinde pe un teren care nu era proprietatea noastră. Pe viitor, strategia noastră este să ne axăm mult pe reluarea zborurilor, dar mai ales pe dezvoltarea acestei componente cargo, de transport marfă. Acum sunt mai mulți transportatori. Marele avantaj pe care-l avem noi în acest domeniu, față de alte aeroporturi, este cel legat de investiția celor de la UAC, deoarece ei fac transport cargo, iar când vor deschide fabrica de lângă noi îți vor crea alte facilități. Deci terenul expropriat era necesar pentru a putea procesa toate containerele cu mărfuri. Și acest lu­cru este prevăzut în cererea de finanțare”, a spus Dorin BUDA, directorul Aeroportului Internațional Maramureș.

Investiție de 20 milioane de euro

Viitorul terminal, cu parcarea aferentă și componenta cargo, va costa multe milioane de euro, însă banii vor veni de la UE.
„Nu dăm drumul la construirea noului terminal decât atunci când avem contractul de finanțare semnat. Finanțarea este pe Programul Operațional Infrastructură Mare. Șanse să primim finanțarea nerambursabilă sunt mari. Tot ce ne împiedica să depunem proiectul era doar evaluarea pentru teren, să vedem care e suma finală și să o trecem în totalul cuantumului pe care-l solicităm să ne fie finanțat. Toată investiția se ridică la circa 20 de milioane de euro. În acești bani intră practic noul terminal cu toate echipamentele: securitate, transport bagaje. În prezent, nu avem decât o singură sală de procesare, de așteptare, atât pentru zboruri charter, cât și pentru curse interne și pe plecări, dar și pe sosiri. Așa trebuie să le faci controlul la pașapoarte celor de pe cursele externe, iar cei ce zboară pe intern nu au nevoie, însă trebuie să fie separate cele două fluxuri de zboruri – interne și externe. Dacă ai numai un terminal, cu o singură sală de așteptare, e greu. Proiectul trebuie finalizat până în 2023, termenul de execuție fiind de doi ani de zile, iar până atunci sperăm ca toate zborurile să-și revină la normal”, a completat Dorin BUDA.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.