Gospodar pasionat de lobodă și zmeură

0
144

Ucu din Satu Nou de Jos a învățat să cultive legume de la mama sa, Maria. Aproape zilnic, se află în piața Izvoarele din Baia Mare cu vînzări de usturoi verde de toamnă sau de primăvară, ceapă verde din arpagic, salată verde (lăptucă), frunze de pătrunjel, măcriș de grădină și lobodă, din soiul cu frunze mari și grase, nu mici și roșiatice…
Familia locuiește la nr. 80, pe str. Școlii din Satu Nou de Jos, localitate unde foarte mulți gospodari produc legume, fructe, ouă, lapte și le comercializează în pieţele ţărăneşti, pe baza carnetului de producător agricol. Aici terenul agricol este scump, ajunge la 2.000 euro pentru 100 de metri pătrați (1 ar), lumea rar vinde terenul.
Ucu lucrează suprafața de 2.000 mp de teren, pe care seamănă de toate, în solar și sub cerul liber. Culturile sînt … înghesuite, scoate cepa și ridichile și plantează ardeii şi roşiile. A fertilizat solul cu 3 tone de mraniță (gunoi de grajd fermentat) și completează fertilizarea cu îngrășăminte chimice azotoase. În această perioadă, are de lucru la plivit, căci nu erbicidează, printre plantele de ceapă și usturoi crește bine loboda grasă, cu preț la piață. Irigă culturile cu apă din fîntînă (cea de la rețea conține clor).
Ucu Marița ne spune că microferma sa este de subzistență, îi asigură hrana pentru familie, iar surplusul îl vinde. A plantat și cîțiva pomi (cireși, nuci, meri) și arbuști fructiferi – zmeura este căutată la piață și nu e pretențioasă la condiţiile de lumină (a plantat-o printre pruni). Nu poate accesa fonduri europene de dezvoltare sau subvenții, din cauza faptului că n-are în proprietate minimum 3.000 mp de teren! Așa că se mulțumește cu cei 20 de ari de grădină de lîngă casă, sperînd că va reuşi să cumpere în apropiere un teren arabil de 20-30 de ari.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.