Abuzurile medicilor rezidenți – fără sporuri și stimulente pe perioada pandemiei

0
35

În sistemul medical românesc, medicul rezident este angajat de o unitate sanitară plătitoare desemnată de către Ministerul Sănătății, dar își desfășoară activitatea și pregătirea, printr-un sistem modular, în alte unități sanitare acreditate. În contextul recentei stări de urgență adoptate la nivel național timp de două luni și a numeroaselor ordine și ordonanțe decretate în acea perioadă, s-a decis ca întreg personalul medical implicat în mod direct în pandemia COVID 19, să beneficieze de o serie de sporuri și stimulente pentru eforturile lor și riscurile la care au fost și sunt în continuare supuși în activitatea lor zilnică. Am observat cu profundă dezamăgire că medicii rezidenți au fost, din nou, victimele abuzurilor din sistem, ei nebeneficiind de sporurile meritate sau de stimulentul lunar în valoare de 500 de euro. Zilnic, sunt în prima linie, fiind o parte esențială în procesul de diagnostic și cel terapeutic al pacienților afectați de această boală, tratând și multiplele comorbidități asociate. Aici sunt vizați medicii rezidenți aflați în pregătire în specialități clinice, dar și chirurgicale din toate centrele de pregătire.
Comunicarea deficitară sau inexistentă dintre Serviciile RUNOS (resurse umane, normare, organizare, salarizare) ale unităților sanitare, DSP și Ministerul Sănătății au dus la excluderea medicilor rezidenți din schemele de pontaj pentru sporurile corespunzătoare, cât și pentru stimulentele stipulate în lege. Numeroși medici rezidenți au fost amenințați, jigniți și desconsiderați de structurile anterior menționate pe perioada desfășurării rezidențiatului, fiind remunerați necorespunzător și ilegal, neconform grilelor de salarizare, în numeroase rânduri.
Prin acest mesaj dorim să tragem, încă o dată, un semnal de alarmă prin care sperăm că vom deschide căi de comunicare mai eficiente cu factorii decizionali, conștientizarea în rândul populației a situației medicilor rezidenți, cât și mobilizarea medicilor rezidenți pentru a-și cere drepturile și a nu mai suporta abuzurile și neregulile la care sunt supuși sistematic. Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți din România este o organizație independentă, non-guvernamentală și apolitică, care-și dorește să devină reprezentativă pentru toți cei peste 15.000 de medici rezidenți din România, indiferent de specialitatea acestora și a centrului în care profesează, în relația cu autoritățile statului, a spitalelor în care își desfășoară activitatea și cu alte organizații de profil de la nivel național și internațional.
Dr. Ioan-Alexandru Mirea, președinte SMMR

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.