Fără şcoală nu se poate face cultură

0
120

Nu putem să nu observăm vulnerabilitățile sistemului de învățământ. Să nu observăm că rolul culturii scade pe zi ce trece. Și asta într-o lume care se pregătește pentru schimbare. Se prea poate și pentru un alt viitor. Şcoala este instituţia fundamentală a culturii. Fără şcoală nu se poate face cultură pentru generaţiile care se pregătesc să intre în hora istoriei, spunea academicianul Ioan Aurel Pop.
Sistemul de învăță­mânt, prea stufos și prea schimbător, face ca tinerii să ajungă la un nivel minim de cunoştinţe de cultură generală, nivel care nu îi ajută deloc să se orienteze în lumea contemporană. Iar un om neinformat crede mult mai uşor ceea ce i se spune. Cum să poţi distinge între adevăr şi minciună dacă nu ai înmagazinate cunoştinţe de bază despre această lume, ca să poţi compara? Dar ca să compari, trebuie să ai ce să compari.
Plonjarea în epoca Facebook fără pregătirea necesară aduce mult rău generațiilor. Fără cultură, nu știi cine ești. Digitalizarea este indispensabilă azi, dar trebuie să rămână o metodă, nu un scop în sine. Pentru că scopul în sine trebuie să rămână omul şi esenţa umană.
Cetățeanul postglobal va reînvăța să-și creioneze locul său în istoria care se scrie. Granițele fizice și barierele culturale vor fi o caracteristică a peisajului global.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.