Nu se mai susţine bacalaureatul francofon în acest an

0
21

Dată fiind situaţia epidemiologică actuală, elevii din clasa bilingv-francofonă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare – specializare unică la nivelul judeţului – nu vor mai susţine probele bacalaureatului francofon.

• toți elevii au fost admiși la Proba anticipată

„În acest an școlar, situația sanitară mondială impunând restricții severe, probele bacalaureatului francofon nu se vor desfășura după cutuma știută, ci, asemeni competențelor lingvistice și digitale din cadrul bacalaureatului național, vor fi echivalate cu mediile aritmetice obținute la disciplinele non-ling­vistice studiate în clasele a XI-a și a XII-a. E frustrant, desigur, și pentru elevi și pentru noi, profesorii care i-am pregătit, pentru că fiecare examen, dincolo de emoțiile deseori copleșitoare, este ocazia de a ne valida munca, eforturile, drumul parcurs, este un pariu cu noi înșine și cu ceilalți care contează pentru noi. Or, iată că în acest an destinul a decis ca lucrurile să se petreacă altfel”, a punctat prof. Rodica Mone, director adjunct al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare. Toți cei 26 elevi din clasa bilingv-francofonă au fost admiși la Proba anticipată pe care au susținut-o anul trecut, 14 dintre ei au deja nivelul B2 în urma participării la examenul DELF; din păcate, nici acesta nu s-a putut susține în acest an școlar din cauza pandemiei, context în care pentru ceilalți 12 elevi se va face recunoașterea nivelului prin media aritmetică a mediilor obținute la limba franceză în cei patru ani de liceu, conform metodologiilor și procedurilor în vigoare.

• Colegiul „Eminescu”, de 10 ani în rețeaua liceelor care organizează și susțin bacalaureatul francofon

De 10 ani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare face parte din rețeaua națională a liceelor care organizează și susțin bacalaureatul francofon, în urma aderării la proiectul bilateral franco-român „De la învăță­mântul bilingv către filierele universitare fran­cofone”. „Mențiunea specială de pe diploma de bacalaureat național – „secție bilingv-francofonă” – este cel mai mare atu al elevilor care intră la specializarea bilingv română-franceză și de care cred că ei nu sunt conștienți atunci când mai cântăresc ce să aleagă în prag de clasa a IX-a. Specializarea bilingv română-franceză este unică la nivelul județului Maramureș. Dar nu doar atât: filiera francofonă este, cel puțin deocamdată, singura care le oferă elevilor șansa unei astfel de validări a eforturilor lor de peste ani”, a explicat prof. Rodica Mone, director adjunct al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare. Potrivit regulilor, în clasa a XI-a, elevii susțin Proba anticipată a Bacalaureatului bilingv francofon, prezentând în cadrul acesteia teme ale unui proiect pluridisciplinar. În clasa a XII-a, elevii declarați admiși la Proba anticipată susțin proba Disciplinei Non-Lingvistice (DNL) pe care au ales-o, geografie și istorie, în cazul elevilor de la „Eminescu”. O altă condiție necesară pentru prezentarea la proba scrisă a bacalaureatului francofon este ca elevii să dobândească nivelul B2 la limba franceză, fie prin examenul internațional de limba franceză DELF, fie prin competențele lingvistice într-o limbă străină din cadrul examenului național de bacalaureat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.