La Centrul Universitar Nord din Baia Mare, ofertă consistentă în domeniul industriei alimentare

0
51

Singurele ramuri ale economiei care nu s-au putut opri în perioada pandemiei COVID-19 au fost cele din industria alimentară, energetică și transportul de mărfuri.
Pentru anul universitar 2020-2021, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, prin Facultatea de Științe din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, prezintă o ofertă consistentă, bine articulată în domeniul Ingineriei Alimentare. Cele două specializări, atât Ingineria Produselor Alimentare, cât și Controlul și Expertiza Produselor Alimentare, vin în sprijinul candidaților care doresc să îmbrățișeze o carieră de succes în domeniul industriei alimentare.

• multiple posibilități de realizare profesională

Programul de studiu Ingineria Produselor Alimentare oferă candidaților multiple posibilități de realizare profesională. „Segmentul ingineriei alimentare este unul extrem de atractiv, piața muncii oferind o gamă largă de oportunități. În primii ani ai specializării, anii I și II de studiu, studenții admiși la acest domeniu urmează cursuri ce le asigură o solidă pregătire inginerească prin discipline precum chimia alimentelor, statistică, biofizică, matematică, politici și strategii de siguranță alimentară, microbiologie generală, ambalaje și design alimentar, operații în industria alimentară. În anii III și IV, studenții își definitivează competențe profesionale în acord cu calificarea programului de studiu urmat prin disciplinele de specialitate: utilaje în industria alimentară, tehnologia laptelui și produselor lactate, tehnologia morăritului, tehnologia panificației, tehnologia cărnii și produselor din carne, tehnologii fermentative, microbiologia produselor alimentare, aditivi alimentari, alimente cu destinație specială”, explică conf. univ. dr. Zoița Berinde, directorul Departamentului de Chimie și Biologie. Modulele de practică finalizează fiecare an universitar, studenții specializării putând beneficia de stagii și excursii tematice la partenerii economici.

• stagii de practică și excursii tematice

Cel de-al doilea program, Controlul și Expertiza Produselor Alimentare, este o specializare complexă, ce deschide absolvenților multiple oportunități de angajare. „Absolvenții pot opta fie pentru o carieră în domeniul controlului calității produselor alimentare în diferite instituții ale statului, fie pentru o carieră în auditul siguranței alimentare prin firme proprii. În anii I și II, studenții admiși la acest domeniu urmează cursuri ce le asigură o pregătire definitorie în siguranța alimentară, prin disciplinele: strategii de siguranță alimentară; igiena societăților agroalimentare; inocuitatea produselor alimentare; tehnici de analiză instrumentală. În anii superiori, III și IV, disciplinele sunt orientate spre materii ce definesc competențele necesare pentru activitățile din domeniul controlului și expertizei produselor alimentare: analiza fizico-chimică și senzorială a alimentelor, controlul microbiologic al alimentelor, analize spectrofotometrice, metode de control operativ în protecția consumatorului, legislație și protecția consumatorului; controlul calității produselor alimentare, controlul sanitar veterinar și siguranța alimentelor”, arată conf. univ. dr. Zoița Berinde, directorul Departamentului de Chimie și Biologie. La sfârșitul fiecărui an de studiu, începând cu anul II, studenții specializării vor beneficia de stagii de practică și excursii tematice în laboratoare de analiză din industria alimentară, în controlul calității produselor alimentare pe lanțul alimentar în centrele comerciale partenere.

• mobilități la universitățile partenere din țări ale Comunității Europene

O preocupare constantă a cadrelor didactice de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Baia Mare o reprezintă dezvoltarea de proiecte educaționale instituționale și implicarea studenților în mobilități internaționale. „Studenții ambelor specializări pot opta pentru mobilități prin programele ERASMUS, CEEPUS, SEE ERANET la universitățile partenere din țări ale Comunității Europene precum Grecia, Italia, Franța, Spania, Portugalia, Olanda, Norvegia, Suedia, Liechtenstein, Belgia, Germania, Austria, Polonia, dar și în mobilități extracomunitare în Statele Unite ale Americii, Brazilia, Peru, Mexic, Egipt, Tailanda, Singapore, China, Indonezia și Australia. Experiența acumulată la universitățile partenere se va materializa în oportunități de angajare la fabrici de industrie alimentară din Comunitatea Europeană sau posibilitatea de lucru în echipe din centre de cercetare cu activitate în domeniul alimentar”, punctează conf. univ. dr. Zoița Berinde, directorul Departamentului de Chimie și Biologie. Totodată, programul „Work and Travel” reprezintă o altă modalitate prin care studenții Facultății de Științe din Baia Mare pot munci în domeniul industriei alimentare și apoi călători în majoritatea zonelor din Statele Unite ale Americii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.