Noi cetățeni de onoare ai Municipiului Baia Mare

0
265

Ședință de Consiliu Local cu caracter festiv la Primăria Baia Mare. Aleșii băimăreni au votat în debutul întâlnirii pentru acordarea a două titluri de cetățeni de onoare ai municipiului Baia Mare. Cele două personalități culturale care au primit această distincție sunt scriitorul, publicistul și ziaristul Gheorghe Pârja și directorul Editurii “Proema”, Alexandru Peterliceanu. Înainte de înmânarea titlurilor, în sală a fost intonat Imnul Național al României.

Într-un cadru mai atipic, printre fețe ascunse în spatele măștilor, în sala Millennium din Municipiul Baia Mare s-a derulat ședința extraordinară a Consiliului Local. Primele puncte de pe ordinea de zi au vizat acordarea celor două titluri de cetățeni de onoare unor personalități culturale, în semn de recunoaștere pentru contribuția adusă la dezvoltarea mediului cultural, la promovarea valorilor culturale și spirituale. Astfel, de ieri, printre cei aproape 150 de cetățeni de onoare ai Municipiului Baia Mare se numără și scriitorul și ziaristul Gheorghe Pârja.

Omul Gheorghe Pârja, „un model pentru noi”

“Vorbim despre jurnalist, despre poet, despre scriitor, despre om. Iar omul este un model pe care mulți dintre noi din comunitatea băimăreană și nu numai ar trebui să îl adoptăm și să trecem pe acest drum al modestiei, al recunoștinței față de cei care ne-au marcat viața, al recunoștinței față de pământul în care am fost așezați, al generozității. Pentru mine, Gheorghe Pârja are un rol special din câteva perspective ce țin de tinerețea mea, de parcursul meu, de lucrurile sensibile din viața mea și a familiei mele. Și vreau să îi mulțumesc că a știut să fie un adevărat prieten. Vă mulțumim pentru fiecare gest, fiecare cuvânt, fiecare emoție insuflată”, a punctat primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.
Despre personalitatea scriitorului Gheorghe Pârja a vorbit și un fost elev al său, ajuns acum consilier băimărean, Ioan Mandra. “Prin corectitudinea și atitudinea față de muncă ne-a insuflat și nouă, copiilor de țărani, dorința de a învăța. Corectitudinea, seriozitatea l-au adus pe domnul Pârja în actuala situație. Merită tot respectul și cinstea”, a spus Mandra. La rândul său, consilierul local, Cornel Varga, a accentuat despre Gheorghe Pârja că “e un om de la care am avut ce învăța. Mă simt onorat că îl întâlnesc aici și bucuros că pot să îi ofer votul meu”. De cealaltă parte, proaspăt devenit cetă­țean de onoare, ziaristul Gheorghe Pârja a arătat că e primul jurnalist băimărean investit cu acest titlu. El a mai precizat că de aproape o jumătate de veac, cuvântul i-a fost cel mai bun aliat.

Alexandru Peterliceanu, „un patriot desăvârșit”

În cadrul aceleiași ședințe, a fost acordat ti­tlul de cetățean de onoare pentru Alexandru Peterliceanu, pentru contribuția sa la expansiunea spațiului cultural al orașului Baia Mare “căruia i-a sporit pecetea livrescă și comercială, pentru valorile sale morale și spirituale transmise comunității”. “Este un patriot desă­vârșit, un om care a susținut cultura românească, a scos în evidență și a pus în lumină oameni ce aveau mult talent, dar erau uitați de către cei care aveau obligația să le pună în evidență talentul. Este unul dintre românii care a făcut pentru România ce nu au făcut mulți miniștri de externe, a promovat valorile României în țările arabe, a adus pe meleagurile noastre personalități de prim rang… Domnul Alexandru Peterliceanu este un om-instituție”, a declarat Cătălin Cherecheș.
Noul cetățean de onoare, Alexandru Peterliceanu, a precizat că această distincție îl obligă, îl face mai responsabil și și-a exprimat speranța că va face în continuare cinste Băii Mari.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.