Vremurile de “comedie” pe care le trăim îi inspiră pe scriitorii maramureșeni

0
62

Recent, în Baia Mare au fost desemnați scriitorii anului: Betty Kirmaier-Donca și Lucian Perța, care au primit în acest an titlul onorific, despre care spun că îi obligă și mai mult să scrie mult, frumos și pentru mintea și inimile cititorilor. Cei doi autori au planuri mari. Vor continua să dea viață cuvintelor și să ducă mai departe făclia cărților.

“Lumina cărții” trebuie dusă mai departe

Betty Kirmaier-Donca se împarte în­tre poezie, proză și traduceri. A publicat 20 de cărți. Spune că îi place la fel de mult fiecare gen literar. Recunoaște că nu e deloc ușor să îți așterni gândurile pe hârtia goală, e ceva ce ține de talent, de inspirație, dar și de momentul potrivit. Îi încurajează pe tineri să scrie cu drag și să nu lase să se stingă lumina cărților. ″Nu este ușor să așterni pe hârtie, să te apropii cu sfială asupra unei foi de hârtie virgine și cu mare greutate să începi primul cuvânt. Eu am început să scriu la vârstă matură și iată am ajuns la acest număr frumos de cărți publicate. Doresc să îi felicit pe cei tineri, e bine să fie stimulați, deoarece ei vor duce mai departe lumina cărții. Să își dea seama că nu este ușor să scrii″, a punctat scriitoarea anului 2020 în Baia Mare, Betty Kirmaier-Donca.

Vremurile actuale, sursă de inspirație pentru piese de teatru

La fel de onorat de distincția primită a fost și parodistul Lucian Perța. Acesta a accentuat că premiul îl responsabilizează să scrie mai mult, să își extindă colaborările. Mai mult, Lucian Perța are de gând să se apuce de teatru, mai ales că și vremurile de parodie pe care le trăim constituie o sursă foarte bună de inspirație. ″Eu sunt eminamente parodist și faptul acesta mă umple de recunoștință și e o mare răspundere pentru că acum chiar trebuie să demonstrez că sunt scriitorul anului. E o angajare implicită. De acum va trebui să măresc colaborările, să scriu și mai mult. De la 1 septembrie sunt tâ­năr pensionar. Mi-am și programat să mă retrag la locuința mea de la țară și acolo voi scrie poezii și parodii. Mai sunt și alte variante. Fiul meu, Cosmin Perța mi-a sugerat să scriu și teatru. Am mai scris eu teatru și pe vremuri. Mă ajută și vremea să scriu teatru, e vreme parodică și de comedie″, a concluzionat Lucian Perța.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.