Semnal de alarmă! Pacienții cu hepatită au nevoie de acces permanent la asistență medicală și tratament

0
42

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) trage un semnal de alarmă cu privire la numeroasele probleme legate de accesul la tratament și în instituțiile medicale, dar și de comunicarea cu medicii responsabili, dificultăți cu care se confruntă bolnavii cu hepatită în ultimele luni.
APAH-RO a solicitat autorităților competente (Ministerului Sănătății și CNAS-ului) să vină cu precizări suplimentare și imediate privind desfășurarea procedurilor în cazul tratamentului cu interferon free în cele 17 centre agreate prin contractele cost-volum-rezultat, dar și accesul tuturor bolnavilor cu afecțiuni hepatice în spitalele de boli infecțioase, secțiile de gastroenterologie, Institutele de Gastroenterologie și Hepatologie din toată țara.
Asociația se află permanent în contact cu pacienții, prin deschiderea unui tel verde de la începutul lunii mai. De asemenea, APAH face apel la bolnavi și aparținătorii acestora să păstreze legătura cu medicul de familie, dar și cu specialistul pentru orice nelămurire privind starea de sănătate, inițierea sau continuarea tratamentului.
„Este necesar să creștem nivelul de conștientizare și educare a populației privind pericolul pe care îl reprezintă hepatitele virale pentru sănătatea noastră. Medicul de familie are un rol important în implementarea măsurilor de prevenție, dat fiind că vaccinarea este principala metodă de prevenire a hepatitelor de tip A și B. De asemenea, medicul de familie joacă un rol important în depistarea și monitorizarea pacienților cu hepatite virale” – precizează Adela Cojan, președinte CNAS.
Cel mai mare risc de infecție SARS-CoV2 și cu o evoluție severă a COVID- 19 îl au pacienții cu insuficiență hepatică cronică acutizată, ciroza hepatică decompensată, hepatocarcinom, boli autoimune în tratament imunosupresor și pacienții transplantați hepatic. De asemenea, pacienții obezi cu hepatita cronică B sau C ar putea avea un risc mai mare de evoluție severă în cazul asocierii cu hipertensiune arterială și diabet zaharat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.