În Baia Sprie • Parcul omagial al minerilor

0
19

Primarul Alin Sebastian Bîrda „scoate la lumină mineritul”, cea mai importantă moștenire a orașului Baia Sprie. Astfel, în localitate ia naștere unul dintre cele mai autentice parcuri din România. Minerii prind viață cu dalta care dă formă lemnului cioplit, în cadrul unei tabere de creații.

Ideea aparține edilului care, împreună cu maestrul Koter Vasile și Asociația Valorile Monte Medio, a reușit să pună bazele unui proiect ce va dura peste generații, având în centru figura sfintei Varvara ocrotitoarea mineritului. „Consider cultura trecutului și prezentului ca o avuție importantă. Aceasta este mereu practicată și în taberele de creație de artiștii plastici veniți în taberele de creație. Lucrările lor îmbogățesc tezaurul cultural al orașului nostru. Fie ca acest parc să aducă aminte generațiilor viitoare despre moștenirea noastră, ca nimeni să nu uite niciodată trecutul mineritului, amintirea acelora care au fondat, prosperat și îngrijit acest oraș de-a lungul veacurilor. Amintirea lor trebuie să dăinuiască și pe mai departe de-a lungul secolelor, iar moștenirile lor vor trebui să ne rămână nouă și generațiilor următoare” – a declarat Alin Sebastian Bîrda, primarul orașului Baia Sprie.
O activitate minieră în regiunea localității este semnalată încă din epoca bronzului. Exploatarea aurului și argintului este amintită prin anul 1141, la colonizarea sașilor în regiune. În 1329 localitatea este atestată sub numele de Mons Medius. În anul 1774 este publicată prima cercetare științifică a exploatării de minereuri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.